1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Schaeuble s-a înşelat propunând un 'Grexit', consideră ministrul francez de finanţe

Ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, consideră că omologul său german, Wolfgang Schaeuble, s-a înşelat atunci când a propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro, oficialul de la Paris evocând un 'dezacord clar' în această privinţă cu responsabilul german, transmite AFP, preluată de Agerpres.

03 aug, 2015 | Agerpres

'Cred că domnul Schaeuble se înşală şi intră chiar în contradicţie cu voinţa sa profund europeană. Această voinţă, care este şi a mea, constă în întărirea zonei euro', ceea ce exclude o ieşire temporară din uniunea monetară, a explicat Michel Sapin, într-un interviu apărut luni în cotidianul economic german Handelsblatt.

A vorbi în prezent despre 'Grexit', aşa cum a avansat Wolfgang Schaeuble la negocierile purtate la mijlocul lunii iulie la Bruxelles, 'nu este realist', a afirmat omologul său francez, precizând totuşi că îi respectă poziţia, care nu este una 'tactică', ci 'din convingere'.

'În această privinţă (a Grexit), există un dezacord, un dezacord clar', a mai declarat ministrul francez, apreciind însă că înţelegerea franco-germană nu a fost afectată şi evocând voinţa comună cu Schaeuble 'de a întări guvernanţa zonei euro în materie de politică economică'.

Însă, 'dacă autorizezi ca (un stat) să poată ieşi temporar, aceasta înseamnă că toate celelalte aflate în dificultate vor dori să se redreseze printr-o reajustare a monedei', a explicat oficialul francez.

Principiul monedei comune implică însă că 'o dificultate nu se depăşeşte prin manipulări are cursului de schimb, ci prin reforme structurale care întăresc competitivitatea şi au ca rezultat, prin eforturi, un buget echilibrat', a mai arătat ministrul francez de finanţe.

Grecia şi creditorii săi internaţionali au început săptămâna trecută negocierile asupra unui al treilea plan de ajutor financiar, conform acordului intervenit la 13 iulie. Discuţiile se anunţă însă dure, mai ales din cauza divergenţelor între creditori cu privire la o reducere a datoriei publice elene, susţinută de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional sau Franţa, dar căreia Germania i se opune.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO