Schengen: Nemţii şi francezii vor controale la frontierele interne

Franţa şi Germania au reclamat posibilitatea de a putea restabili controlul la frontierele naţionale pe timp de o lună în cazul unei deficienţe la una din frontierele externe ale spaţiului Schengen, potrivit unei scrisori comune citate de AFP.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 06:57
Schengen: Nemţii şi francezii vor controale la frontierele interne

Documentul este semnat de ministrul francez de interne, Claude Guéant, şi de cel german, Hans-Peter Friedrich, care intenţionează să explice poziţia lor omologilor europeni în cursul reuniunii prevăzute să se desfăşoare la 26 aprilie la Luxemburg, scrie Agerpres.

Această luare de poziţie scoate în evidenţă solicitările şefului statului francez, Nicolas Sarkozy, candidat la prezidenţialele ce vor avea loc duminică, şi caută să demonstreze că sunt împărtăşite de guvernul de la Berlin, a explicat pentru AFP o sursă apropiată părţii franceze.

‘Schengen este în vigoare din 1995, adică de 17 ani. 17 ani şi nu funcţionează’, a afirmat în luna martie preşedintele candidat la propria succesiune.

‘Avem nevoie de un mecanism de compensare pentru cazul în care un stat membru, în pofida ajutorului ce i-a fost acordat, se dovedeşte incapabil să-şi asigure obligaţiile cu titlu de protejare a frontierelor externe al UE’, se arată în scrisoarea franco-germană.

Cele două guverne reclamă ‘posibilitatea, în ultimă instanţă, de a reintroduce controlul la frontierele interne pentru o perioadă care să nu depăşească 30 de zile’ în cadrul acestui ‘nou mecanism’ integrat sub forma ‘amendamentelor la codul de frontieră Schengen’.
‘La finalul celor 30 de zile, Comisia Europeană va trebui să recomande Consiliului menţinerea sau întreruperea controlului la frontierele interne’, se mai precizează în document.
‘Decizia ar aparţine’, însă, Consiliului (de miniştri), insistă ei.

Parisul şi Berlinul caută să redimensioneze astfel rolul Comisiei care, acuză ei, ‘şi-a atribuit facultatea de a decide în ce priveşte reintroducerea temporară a controlului la frontiere în caz de ameninţare a securităţii sau ordinii publice’.
‘Această prerogativă ţine de suveranitatea naţională (…) şi reprezintă un punct ce nu se negociază’, mai avertizează cei doi demnitari.

Acordul Schengen, intrat în vigoare în 1985, a fost semnat iniţial sub forma unei convenţii interguvernamentale între ţările participante. Din 1997, el a fost integrat tratatului Uniunii Europene, iar modificările de fond ar necesita redeschiderea acestuia, aprobarea de către toate statele membre ale UE şi ratificarea ulterioară.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...