Schimbările climatice ar putea determina până în 2050 migrarea a 216 milioane de oameni în interiorul aceleaşi ţări

Fără acţiuni imediate de combatere a schimbărilor climatice, creşterea nivelului apelor, lipsa apei şi diminuarea productivităţii culturilor agricole ar putea forţa 216 milioane de persoane să migreze în interiorul aceleaşi ţări până în 2050, arată un raport publicat luni de Banca Mondială, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 13 sept. 2021, 16:47
Schimbările climatice ar putea determina până în 2050 migrarea a 216 milioane de oameni în interiorul aceleaşi ţări

Raportul, intitulat Groundswell 2.0, prezintă diferite prognoze cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra a şase regiuni şi a ajuns la concluzia că „puncte fierbinţi” de migraţie provocate de schimbările climatice ar putea apărea încă din 2030 şi se vor intensifica până în 2050, afectând cel mai grav cele mai sărace părţi ale lumii.

Africa sub-sahariană ar putea fi responsabilă pentru 86 de milioane de migranţi interni, la care se vor adăuga alte 19 milioane în Africa de Nord, 40 de milioane în sudul Asiei şi 49 de milioane în estul Asiei şi în Pacific.

Banca Mondială subliniază că astfel de evenimente vor crea un stres semnificativ atât asupra zonelor care trimit cât şi asupra celor ce primesc migranţi interni, punând presiuni asupra oraşelor şi zonelor urbane şi punând în pericol progresele înregistrate la capitolul dezvoltare.

De exemplu, creşterea nivelului apelor pune în pericol producţia de orez, acvacultura şi pescăriile, ceea ce ar crea un „punct fierbinte” de plecare din zona Deltei Mekong din Vietnam. Însă Delta Râului Roşu, precum şi regiunea centrală de coastă a Vietnamului, unde cel mai probabil vor ajunge cei care vor pleca din zona Deltei Mekong, se confruntă cu propriile lor ameninţări, precum cea a furtunilor severe.

Conflictele şi crizele sanitare şi economice, precum cele declanşate de pandemia de COVID-19, ar putea agrava situaţia, susţine Banca Mondială. În plus, numărul migranţilor ar putea fi şi mai mare în condiţiile în care raportul nu acoperă majoritatea ţărilor cu venituri mari, ţările din Orientul Mijlociu şi micile state insulare, şi nici migraţia în alte ţări.

Autorii raportului subliniază că descoperirile lor ar trebui văzute ca un semnal de alarmă pentru guvernele naţionale şi regionale, precum şi pentru comunitatea internaţională, să ia măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, să reducă decalajele de dezvoltare şi să refacă ecosistemele. Dacă vor face toate acestea, ar putea reduce numărul migranţilor interni cu 80%, până la 44 milioane de persoane.

„Trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră pentru a îndeplini ţinta de la Paris, pentru că impactul schimbărilor climatice va escalada şi va majora amploarea migraţiei din cauza climei”, spune Kanta Kumari Rigaud, unul dintre autorii raportului.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...