Schimbările climatice şi poluarea aerului vor duce la foamete – studiu

Rata malnutriţiei în ţările sărace va creşte de la 18%, în prezent, până la 27% în anul 2050, iar producţia globală de alimente va scădea în acest interval cu aproximativ 15%, conform unui nou studiu care pune aceste efecte pe seama schimbărilor climatice şi a poluării aerului, informează luni publicaţia Daily Mail.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 06:53
Schimbările climatice şi poluarea aerului vor duce la foamete - studiu

 Aceste date sunt cu atât mai alarmante cu cât, conform altor cercetări în domeniu, până în 2050, populaţia planetei va creşte cu aproximativ 4 miliarde de oameni, iar necesarul de alimente va fi cu 50% mai mare decât în prezent.

Studiul, realizat la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), ajunge la concluzia că în curând omenirea s-ar putea confrunta cu o penurie de alimente din cauza creşterii temperaturilor globale şi a poluării atmosferice, mai ales a poluării cu ozon, factori care afectează dezvoltarea plantelor şi reduc randamentul agricol. Până în prezent, impactul calităţii aerului asupra recoltelor a fost mai puţin analizat, conform autorilor studiului.

Cei doi factori – creşterea temperaturii şi poluarea aerului – interacţionează. Spre exemplu, temperaturile mai ridicate pot mări semnificativ producerea de ozon în urma reacţiilor unor compuşi organici volatili cu oxizi de azot, sub influenţa luminii solare.

Acest studiu se concentrează asupra impactului pe care temperaturile globale şi poluarea atmosferică îl au asupra a patru tipuri de culturi agricole – orez, grâu, porumb şi soia – care în prezent asigură peste 50% din totalul de calorii consumate de populaţia planetei. Conform studiului, efectele vor varia considerabil, de la regiune la regiune, iar aceste culturi sunt mai puternic afectate de unul sau de celălalt dintre aceşti factori.

Spre exemplu, grâul este mai afectat de poluarea cu ozon, în timp ce porumbul este mai puternic influenţat de căldură. În SUA, reglementările mai dure împotriva poluării atmosferice urmează să reducă poluarea cu ozon, diminuând impactul negativ asupra recoltelor.

Conform acestui studiu, la nivel general, toţi ceilalţi factori fiind constanţi, încălzirea climatică va reduce randamentul agricol la nivel global cu 10% până în 2050.

Poluarea cu ozon este mai greu de identificat, conform lui Colette Heald, cercetător la MIT. Modul în care această poluare afectează plantele seamănă cu simptomele unor boli – apariţia unor pete şi decolorare. În urma unor astfel de interacţiuni, echipa a de la MIT a descoperit că 46% din pierderile din cazul culturilor de soia, care erau puse pe seama căldurii, sunt de fapt provocate de creşterea concentraţiei de ozon.

Producţia agricolă este foarte sensibilă la poluarea cu ozon, explică profesorul Heald, adăugând că acest studiu ‘demonstrează cât de importantă este evaluarea implicaţiilor asupra agriculturii pe care le vor avea reglementările privind calitatea aerului’.A

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...