Schimburile comerciale româno-chineze, în creştere în 2013

Volumul schimburilor comerciale româno-chineze va creşte în 2013, după ce în primele opt luni ale anului acestea s-au cifrat la circa 2 miliarde dolari, a spus marţi Valentin Brebenel, director în Ministerul Economiei.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 10:57
Schimburile comerciale româno-chineze, în creştere în 2013

‘Din punctul de vedere al autorităţilor române, anul 2013 va fi punctul de început al unor proiecte majore în domeniul infrastructurii şi al energiei. Aceste proiecte mari vor constitui coloana vertebrală a relaţiilor bilaterale. Manifestăm maximă disponibilitate pentru implicarea partenerilor chinezi în proiecte mari din Europa Centrală şi de Est. După primele opt luni din 2013, schimburile bilaterale se cifrează la circa 2 miliarde de dolari, iar îmbucurător este faptul că exporturile româneşti au crescut în această perioadă cu 25% comparativ cu anul 2012. Rămâne desigur un deficit de 1,3 miliarde dolari al balanţei comerciale, dar sperăm să îl reducem prin măsurile complete pe care Guvernul le pune în practică’, a precizat Valentin Brebenel cu prilejul Forumului Economic România-China, desfăşurat la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Conform datelor înregistrate atât de statistica românească cât şi de cea chineză, anul 2011 a fost un an record al schimburilor bilaterale (peste 4 miliarde dolari), precum şi al exporturilor româneşti în Republica Populară Chineză (544 milioane dolari). În anul 2012, deşi a fost un an de criză mondială, volumul schimburilor bilaterale a înregistrat o uşoară scădere, până la 3,18 miliarde dolari, din care exportul din România a fost de 494,4 milioane dolari.

‘China reprezintă o prioritate pentru sistemul cameral din România. Oamenii de afaceri pot conta pe sistemul cameral pentru stabilirea de contacte între reprezentanţii mediului de afaceri din China şi România. Investiţiile celor peste 10.000 de firme cu capital chinez clasează China pe locul 18 în clasamentul ţărilor care au investit în România. Sper ca discuţiile din cadrul acestui forum să lărgească ariile de cooperare între oamenii de afaceri din România şi China’, a spus Dan Dumitru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Ilfov.

Forumul de afaceri România-China a reunit 23 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Populară Chineză, reprezentând domenii de activitate precum producţia, comerţul, produse agroindustriale, produse energetice, energie regenerabilă, echipamente energetice, producţii automobile, imobiliare şi IT&C.

‘China şi România sunt ţări tradiţional prietene. Aceste relaţii de prietenie au fost foarte mult diversificate în cadrul unor misiuni economice şi întâlniri bilaterale, ducând la cooperarea în cadrul unor proiecte mari de investiţii. Există un potenţial uriaş de colaborare economică, dar trebuie să creăm acele condiţii pentru mediul de afaceri care să amplifice schimburile bilaterale. Produsele agroalimentare sunt bine primite în acest moment pe piaţa chineză, iar România dispune de resurse naturale bune, dar şi de forţă de muncă calificată. Noi dorim să încurajăm întreprinderile chineze să investească în România în cât mai multe domenii’, a precizat Liu Qi Wei, consilierul economic al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti.

Forumul Economic România-China a fost organizat cu prilejul vizitei în România a delegaţiei economice a Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerţului Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită contribuţiilor de la toate diviziile, în condiţiile în care......
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Funcţionarii publici parlamentari au organizat, marţi, un protest spontan, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, ...
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică ...
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024 – date INS
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024 – date INS
Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 în primele trei luni din 2024, în creştere cu 1.700 faţă de trimestrul ...