Schulz: UE ar trebui să suspende negocierile pentru acordul de liber-schimb cu SUA după scandalul de spionaj

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a declarat joi că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să suspende negocierile pentru încheierea unui Acord de liber-schimb cu Statele Unite din cauza faptului că încrederea Europei a fost subminată.
Economica.net - vin, 25 oct. 2013, 04:23
Schulz: UE ar trebui să suspende negocierile pentru acordul de liber-schimb cu SUA după scandalul de spionaj

Americanii trebuie să ne dovedească că putem avea încredere în ei, a declarat Schulz în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în marja summitului UE.

‘Să fim sinceri. Dacă mergem la negocieri şi avem sentimentul că acei oameni cu care negociem ştiu tot ce vrem să discutăm în avans, atunci cum putem avea încredere unii în alţii?’, a întrebat preşedintele PE.

Potrivit informaţiilor furnizate înainte de summit de presa europeană, în draftul de concluzii nu figurau referiri la protecţia datelor, însă chestiunea a fost abordată de mai mulţi lideri europeni înainte de deschiderea lucrărilor, dar şi de preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.

‘Nu putem accepta acest spionaj sistematic şi va trebui să luăm măsuri’, a declarat premierul belgian Elio Di Rupo la sosirea la lucrări, pledând ca summitul să examineze ‘măsurile europene’ care trebuie luate.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat la sosirea la Consiliul European că ‘spionajul între prieteni este un lucru care nu se face’. Şefa guvernului federal a precizat că le-a spus asta în nenumărate rânduri ‘prietenilor americani’ şi că a făcut-o şi miercuri seară, în cadrul unei conversaţii telefonice cu preşedintele SUA, Barack Obama.

Într-o postare pe Twitter, liderul grupului S&D din Parlamentul European chiar a glumit pe această temă. ‘Angela Merkel nu trebuie să-şi aducă telefonul astăzi la Consiliul European. Obama nu este invitat să asculte via NSA’, a scris Swoboda.

Potrivit informaţiilor furnizate de Le Monde, Angela Merkel a avut o întâlnire bilaterală cu François Hollande în jurul orei locale 16.30. France Presse, citând o sursă diplomatică, scrie că problema spionajului american a fost abordată, cei doi lideri europeni dorind ‘să-şi coordoneze reacţia’.

La rândul său, premierul italian Enrico Letta a afirmat la sosirea la summit că protecţia datelor private trebuie să fie pe agenda summitului, întrucât este de cea mai mare importanţă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat la rândul său în cursul zilei că dezvăluirile privind spionajul american în Europa sau serviciile de informaţii europene ‘reprezintă o temă foarte sensibilă’, subliniind că europenii ‘consideră dreptul la viaţă privată ca fiind unul fundamental şi nu pot accepta să-l trateze ca pe un accesoriu’. Preşedintele CE a făcut aceste comentarii în conferinţa de presă de după summitul cu partenerii sociali, în care a fost întrebat despre noile dezvăluiri privind spionajul SUA care a vizat o serie de state din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...