Cum să-ţi planifici bugetul personal – Şcoala de bani BCR

Reţeta 20/50/30 este una dintre cele mai eficiente formule de planificare a bugetului personal, potrivit experţilor Şcolii de bani. Misiunea lor este aceea de a ajuta cursanţii să conştientizeze modul în care iau deciziile financiare. Şcoala de bani este programul naţional de educaţie financiară al BCR pentru toate categoriile de vârstă. Cursurile sunt predate de cei 1000 de angajaţi BCR, deveniţi astfel voluntari şi profesori de educaţie financiară, şi se desfăşoară la sediile băncii, ale companiilor şi în şcoli, licee, universităţi.
Economica.net - lun, 04 iun. 2018, 09:42
Cum să-ţi planifici bugetul personal - Şcoala de bani BCR

„Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul”, „Nu am bani de vacanță”, „Îmi doresc să îmi cumpăr ceva și iar nu îmi ajung banii”, „Oare o să am bani când o să ies la pensie?”. Acestea sunt cele mai frecvente probleme auzite în familie, la colegi și prieteni. Un buget personal lunar rezolvă astfel de dificultăți, iar Școala de bani oferă câteva sfaturi în acest sens: 

În primul rând, alcătuiește bugetul personal lunar cu sumele care îți vin în minte, de o parte veniturile și de alta cheltuielile. Nu este necesar ca sumele cheltuite să fie fixe de la început, ci cât mai bine aproximate, dar important este să le treci pe toate și apoi să le revizuiești.
Apoi, ordonează cheltuielile pe modelul 20/50/30 (20% din venituri alocă-le economiilor, 50%, satisfacerii nevoilor de zi cu zi, iar 30%, cheltuielilor pentru satisfacerea dorințelor):
• Circa 20% este fondul de economii necesar rambursării datoriilor, economiilor, cheltuielilor neprevăzute și pensiei. Procentul economisirii ar trebui să crească odată cu vârsta: de la 5% la 20 – 25 de ani la 10 – 15% în perioada cea mai activă a vieții (30 – 50 de ani), pentru ca după această vârstă capacitatea de economisire să depășească 20%.
• 50% reprezintă cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor cum ar fi locuința, transportul, cumpărăturile și utilitățile. În cazul neîncadrării în 50%, trebuie reduse cheltuielile. Dacă e vorba de venituri mai mari, de aici se poate economisi.

• 30% în medie sunt cheltuieli alocate satisfacerii dorințelor: vacanțe, gadget-uri, vestimentație, masa în oraș etc. Acest procent nu trebuie depășit nici dacă există venituri mai mari pentru a-l menține. Pentru a avea vacanța mult visată economisește din timp de aici.
Plătește, optimizează, revizuiește.

În fiecare lună, plătește-te pe tine prima dată, adică economisește întâi și cheltuie după aceea din ce a rămas. Economiile pot fi transformate și în investiții.
În al doilea rând, optimizează cheltuielile din zona de 50% încercând să reduci procentul, atât din cheltuielile curente, cât și din cele cum ar fi utilități, taxe și impozite, în măsura posibilităților. Asta se poate face alcătuind o listă în ordinea importanței, de la cea mai importantă la cea mai puțin importantă și optimizând de jos în sus. Atenție la cheltuielile legate de hrană, care pot fi reduse prin aprovizionare o dată pe săptămână, de exemplu.

Stabilește obiective financiare pe termen mediu și lung și ține cont de ele în bugetul lunar personal. De pildă, pentru a cumpăra o mașină pune lunar deoparte o sumă din salariu în funcție de modelul dorit sau calculează din timp suma lunară pe care o poți plăti ca rată la un credit și include-o în bugetul lunar personal.

La final de lună, revizuiește veniturile, cheltuielile și planurile. Vezi ce ți-a lipsit, unde ai fi putut să cheltuiești mai puțin și planifică prioritățile pentru următoarea lună. Nu uita niciodată să pui bani deoparte, disciplina financiară este esențială pentru un buget echilibrat. Din banii economisiți, prioritatea este crearea unui fond de rezervă (minimum trei luni de cheltuieli lunare, confortabil șase luni).

De asemenea, ia în calcul perioada când nu vei putea munci. Realizează un plan financiar realist pentru un eveniment neprevăzut la muncă sau pentru pensie de care să ții cont atunci când economisești.

“Crearea unui buget personal implică trei pași: calcularea venitului lunar, cea a cheltuielilor lunare – inclusiv acelea periodice – și analiza bugetului și urmărirea evoluției situației financiare. Adică afli diferența dintre venituri și cheltuieli. Optim este să fii pe plus, adică să ai un excedent. Dacă ești pe minus, e cazul să cauți o soluție fie pentru creșterea veniturilor, fie pentru reducerea cheltuielilor”, a declarat Nicoleta Deliu, coordonator al programului Școala de bani.

Școala de bani este programul național de educație financiară al BCR. În ultimul an, peste 1000 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori și au oferit, până acum, unui număr de 20.000 de români workshop-uri de educație financiară în cadrul proiectului.
Mai multe detalii despre înscrieri se pot obține accesând https://www.bcr.ro/ro/educatie-financiara.

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (14,8 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri si 18 birouri mobile dedicate companiilor şi 514 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM – peste 2.000 de bancomate şi POS – 15.200 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce.

Te-ar mai putea interesa și
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Când intră în vigoare și ce companii sunt afectate?
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost ...
Regulamentul UE care stabilește un cadru juridic uniform pentru dezvoltarea, lansarea pe piață, furnizarea de servicii și utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA), numit EU AI......
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva omului de afaceri. Decizia poate fi atacată
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva ...
Curtea de Apel Bucureşti a anulat vineri condamnarea de șapte ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu ...
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
A doua jumătate a acestui an va fi marcată de schimbări în politica monetară la nivel mondial, începând cu noi reduceri ...
Unilever va face concedieri în Europa
Unilever va face concedieri în Europa
Producătorul de bunuri de larg consum Unilever intenţionează să renunţe la o treime din angajaţii europeni care fac ...