Cum se vor da examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională – Declaraţiile Ministrului Educaţiei

Şcolile, grădiniţele şi universităţile rămân închise. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie se vor aloca resurse pentru a continua procesul de învăţământ de la distanţă. Se vor elabora ghiduri metodologice. Se recuperează materia neparcursă în această perioadă, a anunțat ministrul Învățământului, Monica Anisie, într-o conferință de presă.
Economica.net - lun, 27 apr. 2020, 12:31
Cum se vor da examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională - Declaraţiile Ministrului Educaţiei

Evaluarea naţională începe pe 15 iunie.

BACALAUREAT 2020 – 22 iunie probe scrise. Va continua cu probele de competenţă conform unui calendar comunicat ulterior.

Elevii din anii terminali vor putea reveni la scoala între 2 si 12 iunie pentru a se pregăti pentru examane.

Se va încheia situaţia şcolară cu două calificative şi nu se vor mai da teze.

Pentru situatiile exceptionale, de exemplu in cazul in care un elev nu are doua calificative sau note, MEN va comunica modalitatile de incheiere a situatiei scolare.

„Cursurile realizate în unităţile de învăţământ rămân suspendate, însă continuă învăţarea asistată de tehnologie, ca şi până acum, până în data de 12 iunie, când, de altfel, se vor încheia cursurile anului şcolar 2019-2020. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru. Totodată, Ministerul Educaţiei va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conţinuturi, care erau prevăzute pentru această perioadă, să fie abordate în anul şcolar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă”, a declarat ministrul, într-o declaraţie de presă.

„Referitor la încheierea situaţiei şcolare, ţin să menţionez că mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, aşa cum, de altfel, am mai precizat, însă nu se vor mai susţine teze. Pentru situaţiile excepţionale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educaţiei va comunica modalităţile de încheiere a situaţiei şcolare. Astfel, dragi elevi, vă asigur că vom încheia cu bine anul şcolar. Totodată, studenţii îşi vor continua învăţarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susţine şi online. Fiecare instituţie de învăţământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea şi data susţinerii acestor examene”, a explicat ministrul.

Studenţii vor continua procesul de învăţământ asistat de tehnologie şi se vor putea desfăşura examene online. 

Fiecare Universitate va stabili modalitatea şi data susţinerii acestor examene.

Anisie a mai precizat că elevii din anii terminali (clasa a 8-a, clasa a 12-a și clasa a 13-a) vor reveni la cursuri în data de 2 iunie, pentru două săptămâni. Din motive de siguranță, în fiecare clasa vor învață cel mult zece elevi.

„Se vor realiza în această perioadă numai activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezenţa la şcoală va fi opţională, iar decizia va aparţine părinţilor. În această situaţie însă, pregătirea elevilor se va realiza, în continuare, în sistem online”, a explicat ministrul.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susţine în conformitate cu nouă programă pe care Ministerul Educaţiei a transmis-o, respectând calendarele comunicate deja.

„Practic, Evaluarea Naţională se va susţine începând cu dată de 15 iunie, dar examenul de Bacalaureat – noutatea va fi că va începe cu probele scrise în dată de 22 iunie şi va continuă cu probele pentru competenţe. Calendarul va fi comunicat ulterior. Pentru cei care susţin examenele de certificare pentru învăţământul profesional şi profesional dual, dar şi postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată”, a precizat Monica Anisie.

Pentru susținerea acestor examene se vor lua toate măsurile de siguranță pentru prevenirea oricărei îmbolnăviri. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii vor elabora un ordin comun privind măsurile de siguranţă privind reluarea activităţii în unităţile de învăţământ.

„În sala de clasă, igienizată ulterior, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanţare socială. Repet, maximum 10 elevi într-o sală de clasă. În plus, vă anunţ că inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie un telverde pentru orice întrebare sau nelămurire din partea părinţilor, a elevilor sau a cadrelor didactice, pe această temă”, a declarat Monica Anisie.

Cu privire la examenele de titularizare, grad sau definitivat, pe care trebuie să le susțînă cadrelor didactice în aces an, ministrul a spus că acestea se vor organiza cu respectarea a tuturor măsurilor de siguranță, urmând că  ministerul să anunțe în scurt timp calendarele și modalitatea de susținere.

Te-ar mai putea interesa și
România, campioana inflaţiei din UE în luna ianuarie
România, campioana inflaţiei din UE în luna ianuarie
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare......
Uber lansează UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori împart aceeași cursă la tarife mai mici
Uber lansează UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori împart aceeași cursă la tarife mai mici
Uber anunță lansarea UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori pot împărți aceeași cursă la costuri ...
Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties din Brașov intră în procedură de concordat preventiv
Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties din Brașov intră în procedură de concordat preventiv
Tribunalul Brașov a dispus deschiderea procedurii de concordat preventiv a Qualis Properties, ca urmare a admiterii apelului ...
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Filiala locală a grupului Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a raportat pentru anul ...