Cum se vor da examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională – Declaraţiile Ministrului Educaţiei

Şcolile, grădiniţele şi universităţile rămân închise. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie se vor aloca resurse pentru a continua procesul de învăţământ de la distanţă. Se vor elabora ghiduri metodologice. Se recuperează materia neparcursă în această perioadă, a anunțat ministrul Învățământului, Monica Anisie, într-o conferință de presă.
Economica.net - lun, 27 apr. 2020, 12:31
Cum se vor da examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională - Declaraţiile Ministrului Educaţiei

Evaluarea naţională începe pe 15 iunie.

BACALAUREAT 2020 – 22 iunie probe scrise. Va continua cu probele de competenţă conform unui calendar comunicat ulterior.

Elevii din anii terminali vor putea reveni la scoala între 2 si 12 iunie pentru a se pregăti pentru examane.

Se va încheia situaţia şcolară cu două calificative şi nu se vor mai da teze.

Pentru situatiile exceptionale, de exemplu in cazul in care un elev nu are doua calificative sau note, MEN va comunica modalitatile de incheiere a situatiei scolare.

„Cursurile realizate în unităţile de învăţământ rămân suspendate, însă continuă învăţarea asistată de tehnologie, ca şi până acum, până în data de 12 iunie, când, de altfel, se vor încheia cursurile anului şcolar 2019-2020. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru. Totodată, Ministerul Educaţiei va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conţinuturi, care erau prevăzute pentru această perioadă, să fie abordate în anul şcolar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă”, a declarat ministrul, într-o declaraţie de presă.

„Referitor la încheierea situaţiei şcolare, ţin să menţionez că mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, aşa cum, de altfel, am mai precizat, însă nu se vor mai susţine teze. Pentru situaţiile excepţionale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educaţiei va comunica modalităţile de încheiere a situaţiei şcolare. Astfel, dragi elevi, vă asigur că vom încheia cu bine anul şcolar. Totodată, studenţii îşi vor continua învăţarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susţine şi online. Fiecare instituţie de învăţământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea şi data susţinerii acestor examene”, a explicat ministrul.

Studenţii vor continua procesul de învăţământ asistat de tehnologie şi se vor putea desfăşura examene online. 

Fiecare Universitate va stabili modalitatea şi data susţinerii acestor examene.

Anisie a mai precizat că elevii din anii terminali (clasa a 8-a, clasa a 12-a și clasa a 13-a) vor reveni la cursuri în data de 2 iunie, pentru două săptămâni. Din motive de siguranță, în fiecare clasa vor învață cel mult zece elevi.

„Se vor realiza în această perioadă numai activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezenţa la şcoală va fi opţională, iar decizia va aparţine părinţilor. În această situaţie însă, pregătirea elevilor se va realiza, în continuare, în sistem online”, a explicat ministrul.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susţine în conformitate cu nouă programă pe care Ministerul Educaţiei a transmis-o, respectând calendarele comunicate deja.

„Practic, Evaluarea Naţională se va susţine începând cu dată de 15 iunie, dar examenul de Bacalaureat – noutatea va fi că va începe cu probele scrise în dată de 22 iunie şi va continuă cu probele pentru competenţe. Calendarul va fi comunicat ulterior. Pentru cei care susţin examenele de certificare pentru învăţământul profesional şi profesional dual, dar şi postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată”, a precizat Monica Anisie.

Pentru susținerea acestor examene se vor lua toate măsurile de siguranță pentru prevenirea oricărei îmbolnăviri. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii vor elabora un ordin comun privind măsurile de siguranţă privind reluarea activităţii în unităţile de învăţământ.

„În sala de clasă, igienizată ulterior, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanţare socială. Repet, maximum 10 elevi într-o sală de clasă. În plus, vă anunţ că inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie un telverde pentru orice întrebare sau nelămurire din partea părinţilor, a elevilor sau a cadrelor didactice, pe această temă”, a declarat Monica Anisie.

Cu privire la examenele de titularizare, grad sau definitivat, pe care trebuie să le susțînă cadrelor didactice în aces an, ministrul a spus că acestea se vor organiza cu respectarea a tuturor măsurilor de siguranță, urmând că  ministerul să anunțe în scurt timp calendarele și modalitatea de susținere.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...