1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Scoţia a făcut public un proiect de lege privind organizarea unui nou referendum pentru independenţă

Guvernul regional scoţian a publicat joi un proiect de lege controversat pe tema unui nou referendum privind independenţa, într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu un viitor nesigur din cauza Brexitului, relatează AFP.

20 oct, 2016 | Agerpres

Textul este asemănător cu cel care a fost folosit la referendumul privind independenţa în septembrie 2014 şi pune următoarea întrebare: 'Trebuie să fie Scoţia o ţară independentă?'

Într-un comunicat în care prezintă proiectul de lege, prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, şefa partidului SNP, explică faptul că 'recentele declaraţii ale guvernului britanic privind modul în care va aborda ieşirea din UE ridică îngrijorări serioase'.

'Dacă devine clar că interesele Scoţiei nu pot fi protejate decât prin obţinerea independenţei, atunci poporul scoţian trebuie să aibă posibilitatea de a reconsidera această chestiune şi de a o face înainte ca Marea Britanie să părăsească UE', a adăugat ea.

Nicola Sturgeon se declară 'gata' să colaboreze cu guvernul conservator al Theresei May pentru 'a negocia o viitoare relaţie cu Europa' susceptibilă să răspundă aspiraţiilor scoţienilor.

Proiectul de lege, a precizat ministrul însărcinat cu Constituţia, Derek Mackay, este publicat pentru 'consultare', pentru a fi 'pregătit' dacă guvernul scoţian consideră nesatisfăcătoare direcţia luată de negocierile pentru ieşirea din UE, în special în cazul unui Brexit 'dur', fără concesii.

Dacă 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE la referendumul de la 23 iunie, 62% dintre scoţieni s-au pronunţat în favoarea unei menţineri a Marii Britanii în blocul celor 28.

Nicola Sturgeon urmează să se întâlnească cu Theresa May luna viitoare şi să detalieze, în zilele următoare, planul său pentru garantarea locului Scoţiei în UE.

Ameninţarea cu un nou referendum privind independenţa, după cel pierdut în 2014 cu 45% pentru şi 55% împotrivă, a fost criticată atât de guvernul britanic, cât şi de celelalte partide principale scoţiene.

'Nicola Sturgeon şi-a abandonat rolul său de prim-ministru al tuturor scoţienilor pentru a-şi urmări propria agendă separatistă', a declarat lidera Partidului conservator scoţian, Ruth Davidson. La rândul său, liderul partidului laburist, Dave Anderson, a vorbit despre 'o manevră iresponsabilă'.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO