Scoţia ameninţă că se va separa de Marea Britanie dacă va fi exclusă de pe piaţa unică din cauza Brexit

Scoţia va organiza un nou referendum referitor la separarea de Marea Britanie, dacă nu va putea rămâne pe piaţa unică europeană, potrivit premierului scoţian Nicola Sturgeon, care amplifică presiunile asupra premierului britanic Theresa May să prezinte planurile pentru Brexit, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 19 dec. 2016, 08:52
Scoţia ameninţă că se va separa de Marea Britanie dacă va fi exclusă de pe piaţa unică din cauza Brexit

Surgeon va prezenta propriile propuneri pentru un nou aranjament cu Marea Britanie, care să permită ţării rămânerea Scoţieipe piaţa unică a UE după Brexit, chiar dacă guvernul de la Londra va retrage Anglia.

Scoţienii au optat pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie, dar sunt totuşi obligaţi să iasă din cauza votului pro-Brexit din Anglia, a arătat Sturgeon într-un comentariu publicat duminică în Financial Times.

„Opinia mea şi a guvernului rămâne că cea mai bună opţiune pentru Scoţia rămâne rămânerea ţării în UE ca stat independent. Independenţa trebuie să rămână o opţiune pentru păstrarea statutului european, dacă va deveni clar că interesele noastre nu pot fi păstrate altfel”, a scris ea.

Ultimatumul venit de la Edinburgh va intensifica presiunile asupra lui May, care trebuie să ţină sub control şi tensiunile din propriul Partid Conservator.

Duminică, ministrul pentru Comerţ Exterior, Liam Fox, a sugerat că vrea o separare clară de Bruxelles, în timp ce fostul ministru de Finanţe George Osborne a avertizat că Marea Brtianie ar trebui să păstreze relaţii cât mai apropiate cu UE.

May a promis că se va consulta cu guvernele Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord, înainte de negocierile oficiale cu UE, programate să înceapă de la sfârşitul lunii martie.

Sturgeon vrea ca Marea Britanie în ansamblul ei să rămână pe piaţa unică, comerţul să se desfăşoare liber, iar băncile să îşi poată oferi serviciile în statele membre.

„Dacă guvernul britanic optează să nu rămână pe piaţa unică, poziţia noastră este ca Scoţia să fie susţinută să o facă nu în locul ci pe lângă comerţul liber cu Marea Britanie”, a spus Sturgeon.

Guvernul scoţian a pregătit propuneri care să asigure un astfel de pas radical, inclusiv prerogative care ar trebui transferate de la Londra şi Edinburgh, a spus Sturgeon, care a avertizat că 80.000 de locuri de muncă ar putea fi desfiinţate în Scoţia, în urma ieşirii de pe piaţa unică.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...