1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Scoţia: În opinia separatiştilor, a început numărătoarea inversă pentru un al doilea referendum

Optând pentru un Brexit 'dur' care implică ieşirea din piaţa unică europeană, prim-ministrul britanic Theresa May a declanşat în opinia separatiştii scoţieni numărătoarea inversă pentru un al doilea referendum de autodeterminare, chiar dacă scoţienii rămân divizaţi în legătură cu acest subiect, relatează vineri AFP.

20 ian, 2017 | Agerpres

Prim-ministrul scoţian şi şefa Partidului Naţionalist Scoţian (SNP, separatist), Nicola Sturgeon, a declarat marţi că o nouă consultare este 'mai probabilă' ca oricând după ce Theresa May şi-a prezentat strategia pentru negocierile cu Bruxellesul.

'Guvernul britanic trebuie să ne convingă că îi pasă de interesele Scoţiei', a declarat joi Nicola Sturgeon în faţa parlamentului regional. Iar 'dacă nu', atunci 'ne vom angaja pe calea păguboasă trasată de Theresa May sau vom dori să ne recâştigăm controlul ţării noastre?', s-a întrebat ea.

Desfăşurarea sau nu a unui al doilea referendum ar putea depinde de atitudinea Londrei faţă de Scoţia în timpul negocierilor de ieşire din UE.

Potrivit lui Michael Keating, profesor de politică scoţiană la Universitatea din Aberdeen, 'nu există nicio dovadă că guvernul britanic va lua în serios propunerile' lui Sturgeon asupra Brexit. Dar Londra va trebui să afirme că le ia în considerare pentru a nu da apă la moară guvernului separatist scoţian, apreciază el.

După o întâlnire avută joi cu ministrul pentru Brexit, David Davis, reprezentantul dnei Sturgeon, Mike Russell, i-a spus: 'A început numărătoarea inversă' pentru un al doilea referendum de autodeterminare.

Deşi 55% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit la un prim referendum în 2014, Nicola Sturgeon susţine că victoria Brexitului în referendumul din 23 iunie anul trecut schimbă totul pentru poporul său, care a ales în proporţie de 62% să rămână în UE.

Ea a formulat mai multe propuneri pentru ca Scoţia să poată rămâne un membru al pieţei unice, chiar dacă Marea Britanie părăseşte această piaţă, şi a elaborat deja un proiect de lege pentru un nou referendum de independenţă.

Cu toate acestea, mulţi scoţieni asigură că Brexitul nu le-a schimbat poziţia cu privire la independenţă. Potrivit unui ultim sondaj realizat în decembrie 2016 pe un eşantion de 1.002 scoţieni, 55% se opun în continuare independenţei Scoţiei de Marea Britanie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO