1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Scoţia: Sprijinul pentru independenţă este mai mic decât în 2014 - sondaj

Sprijinul pentru independenţă este mai mic în Scoţia decât în 2014, an în care 55,3% dintre participanţii la un referendum au optat pentru a rămâne în Regatul Unit, potrivit unui sondaj Panelbase publicat duminică de 'The Sunday Times', transmite EFE.

19 mar, 2017 | Agerpres

Acum, 56% dintre scoţieni ar vota pentru menţinerea structurii statului, în timp ce 44% s-ar pronunţa pentru secesiune - faţă de 44,7% în 2014 - conform unui studiu elaborat pe baza a 1.080 de răspunsuri.

Studiul a fost efectuat de luni până vineri, după ce premierul scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a anunţat intenţia de a promova un nou plebiscit între toamna lui 2018 şi primăvara lui 2019.

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a respins această cerere, apreciind că 'nu este momentul' unui nou referendum, fapt la care Sturgeon a reacţionat sâmbătă, în congresul Partidului Naţionalist Scoţian (SNP), arătând că este dispusă să negocieze calendarul unei viitoare consultări.

Un procent de 32% dintre cei chestionaţi susţin convocarea unui referendum înainte de doi ani, în timp ce sunt negociate condiţiile de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, iar 18% sprijină o nouă chemare la vot când această negociere este finalizată, în termen de aproximativ doi ani.

În schimb, un procent de 44% au declarat că viitorul referendum ar trebui să aibă loc într-un termen de 5-10 ani.

În ce priveşte intenţia de vot la eventuale alegeri generale, SNP continuă să conducă topul preferinţelor, cu 47%.

Un procent de 28% dintre cei chestionaţi ar alege Partidul Conservator, 14% ar opta pentru Partidul Laburist, 4% pentru Partidul Liberal Democrat, în timp ce Partidul Verde şi Partidul pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP) ar primi circa 3% din voturi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO