1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Scoţia: Susţinerea independenţei rămâne minoritară - sondaj

Susţinerea independenţei rămâne minoritară în Scoţia, indică un sondaj publicat marţi, cu circa o lună şi jumătate înaintea alegerilor legislative anticipate din Regatul Unit, în care subiectul ar urma să fie discutat aprins, transmite AFP.

25 apr, 2017 | Agerpres

Autodeterminarea nu ar fi astfel susţinută decât de 37% dintre scoţieni dacă un nou referendum de independenţă ar avea loc 'mâine', afirmă o cercetare a institutului Kantar.

Independenţa ar fi respinsă de 55% dintre scoţieni, 8% sunt indecişi, adaugă acest sondaj realizat pe 1.060 de persoane, între 29 martie şi 11 aprilie, chiar după apelul guvernului scoţian la organizarea unei astfel de consultări.

Fără a respinge oficial cererea, Londra a indicat că nu este 'momentul potrivit', în timp ce abia începe o perioadă de doi ani de discuţii complexe cu Bruxelles-ul pentru a negocia ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Scoţia a votat în 2014 contra independenţei, cu 55%, în timp ce la Brexit, scoţienii s-au pronunţat cu largă majoritate (62%) pentru menţinerea în UE.

Sondajul indică de asemenea că propunerea naţionaliştilor de a organiza un nou referendum de independenţă între toamna lui 2018 şi primăvara 2019 nu întruneşte decât 26% opinii favorabile, 46% dintre scoţieni preferând să nu existe nicio nouă consultare.

Mai mulţi factori ar putea explica acest 'apetit limitat' pentru independenţă, subliniază Kantar: deteriorarea economiei scoţiene, criticile la adresa politicii guvernului scoţian, dar la fel şi o oboseală a alegătorilor faţă de multiplicarea consultărilor electorale din Regatul Unit în ultimii ani.

Concluziile sondajului reprezintă de asemenea 'un memento prudent că sentimentele pozitive exprimate în cadrul referendumului privind UE nu se traduc în mod necesar în susţinerea independenţei', apreciază institutul.

Conform unui alt sondaj Panelbase/Sunday Post, publicat duminică, 43% dintre scoţieni susţin independenţa, 48% se opun iar 9% sunt indecişi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO