1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Scoţia va vota pentru independenţă în următorii doi ani - fost premier scoţian

Fostul premier scoţian Alex Salmond a afirmat vineri că Scoţia va vota pentru independenţă în următorii doi ani, din cauza poziţiei dure adoptate de către şefa executivului de la Londra, Theresa May, în legătură cu Brexitul (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), relatează agenţia Reuters.

20 ian, 2017 | Agerpres

Scoţia a respins independenţa în 2014, cu 55% faţă de 45% din voturi. Dar actualul premier scoţian, Nicola Sturgeon, a afirmat că, în prezent, este mult mai probabil ca scoţienii să dorească independenţa, după ce la referendumul din iunie 2016 s-au pronunţat în mod categoric pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce Regatul Unit în ansamblu a votat pentru ieşirea din blocul comunitar.

Nicola Sturgeon i-a prezentat guvernului de la Londra o serie de propuneri privind poziţia Scoţiei, inclusiv opţiunea Edinburghului de a-şi păstra legăturile cu piaţa unică a UE chiar şi dacă Scoţia va continua să facă parte din Regatul Unit.

''Dacă guvernul Regatului Unit respinge planul de compromis avansat de Nicola Sturgeon, atunci eu cred că va avea loc foarte probabil un referendum privind independenţa'' Scoţiei, a declarat Salmond la BBC. Alex Salmond s-a aflat la conducerea executivului scoţian în timpul referendumului din 2014.

''Cred că, în acest context, în decurs de doi ani, tabăra în favoarea lui 'da' (pro-independenţă) va câştiga'', a mai spus ex-premierul scoţian.

Reuters aminteşte că, la începutul acestei săptămâni, Theresa May a declarat că Marea Britanie va părăsi piaţa unică a UE şi va impune limite privind imigraţia când va ieşi din blocul comunitar.

Sondajele de opinie arată că sprijinul pentru independenţa Scoţiei este neschimbat de la referendumul din iunie 2016, sugerând faptul că scoţienii vor respinge secesiunea în cadrul unui alt vot.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO