Scoţia vrea să ia propriile decizii în privinţa imigraţiei, pentru a accepta străini după Brexit

Scoţia ar putea încerca să obţină propriul control asupra imigraţiei în cadrul unui nou sistem de distribuire a atribuţiilor regionale după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă Michael Russel, ministrul scoţian pentru negocierile cu UE.
Economica.net - sâm, 15 oct. 2016, 06:58
Scoţia vrea să ia propriile decizii în privinţa imigraţiei, pentru a accepta străini după Brexit

Marea Britanie a semnalat că va limita imigraţia din Uniunea Europeană după ieşirea din Blocul comunitar, dar Scoţia pledează pentru independenţă şi rămânerea în UE, având perspective economice şi demografice diferite, potrivit Mediafax care citează Reuters.

„Teoretic, decizia privind libera circulaţie a persoanelor ar aparţine Guvernului naţiunii (scoţiene – n.red.) şi este foarte importantă pentru noi. Nu este necesară o frontieră puternică între Anglia şi Scoţia, trebuie doar să ne asigurăm că oamenii nu beneficiază de aceleaşi drepturi pe ambele teritorii”, a argumentat Russell, un politician pro-UE, sugerând că ar vrea un acord în sensul descentralizării prin care Scoţia să primească imigranţi, fără ca aceştia să aibă drepturi similare în Anglia, Ţara Galilor ori Irlanda de Nord.

Scoţia a semnalat în mai multe rânduri că are nevoie de imigranţi pentru stimularea economiei şi pentru dezvoltarea zonelor rurale. Formaţiunea proindependenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP) a criticat Guvernul de la Londra pentru planul de limitare a imigraţiei.

Premierul britanic, Theresa May, pare să respingă iniţiativa de organizare a unui nou referendum proindependenţă în Scoţia, deşi naţionaliştii scoţieni au avertizat că, dacă le sunt ignorate solicitările privind rămânerea în UE, Marea Britanie s-ar putea destrăma.

Angus Robertson, vicepreşedintele Partidului Naţional Scoţian (SNP), a atras atenţia că Guvernul de la Londra nu poate ignora solicitările Scoţiei privind rămânerea în Uniunea Europeană. „Mesajul meu pentru premierul britanic este următorul: dacă veţi continua să ignoraţi voinţa clară a poporului Scoţiei, dacă veţi refuza să analizaţi modul în care am putea proteja locul Scoţiei în UE, atunci, să nu aveţi dubii, zilele dumneavoastră ca premier al Marii Britanii vor fi numărate”, a declarat Angus Robertson, potrivit publicaţiei The Telegraph, subliniind că Scoţia intenţionează să rămână parte a Uniunii Europene şi sugerând destrămarea ţării.

Guvernul Scoţiei va anunţa sâptămâna viitoare un nou plan pentru organizarea unui referendum pe tema independenţei faţă de Marea Britanie, în contextul deciziei ţării de a părăsi Uniunea Europeană, a anunţat joi premierul Nicola Sturgeon. Şeful Guvernului scoţian a argumentat că „aripa de dreapta a Partidului Conservator este în ascensiune şi vrea să deturneze rezultatul referendumului” prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, existând riscul ca Londra să se îndrepte spre un „Brexit dur”.

Însă Guvernul de la Londra pare să respingă iniţiativa. „A fost un referendum în anul 2014, (…) legal şi corect. Rezultatul a fost decisiv, iar ambele părţi au stabilit atunci să îl respecte. (…) Poporul scoţian a optat să rămână în Marea Britanie. Cred că trebuie să respectăm acea decizie şi să colaborăm constructiv asupra modului în care cele patru naţiuni (care formează Marea Britanie – n.red.) pot găsi împreună cel mai bun acord de a părăsi Uniunea Europeană”, a reacţionat Biroul premierului Theresa May.

Marea Britanie este alcătuită din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord. Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum similar, dar ideea independenţei faţă de Marea Britanie a fost respinsă în raport de 55% la 45%

Te-ar mai putea interesa și
Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești
Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești
Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut comunităţii internaţionale miercuri, în cadrul Forumului economic de la Davos, "să ucidă exporturile ruseşti" pentru a grăbi sfârşitul......
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, au ...
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului bugetar
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului ...
Aplicarea de la 1 iulie a noilor măsuri de sprijin anunţate de coaliţia de guvernare nu va determina o inflaţie mai mare ...
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Consumatorii trebuie să reţină că suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul ...