Scoţienii vor profita de alegerile anticipate din Marea Britanie pentru a organiza un nou referendum pentru independenţă

Scoţienii intenţionează să profite din plin de alegerile generale anticipate convocate de premierul britanic Theresa May pentru a promova ideea unui referendum pentru independenţă, relatează joi AFP.
Economica.net - joi, 20 apr. 2017, 10:56
Scoţienii vor profita de alegerile anticipate din Marea Britanie pentru a organiza un nou referendum pentru independenţă

Astfel, şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon, lidera partidului pro-independenţă SNP, a acuzat-o pe May că este ‘ipocrită’ pentru că a negat luni de zile că doreşte să devanseze data scrutinului, prevăzut în 2020. Totodată, Sturgeon a atenţionat că, dacă ea va ieşi victorioasă, obstacolul ridicat de May în calea referendumului ‘se va face praf şi pulbere’.

Pariu uşor de onorat: SNP deţine 56 din cele 59 de locuri rezervate Scoţiei în Parlamentul din Westminster, după ce a întrunit 50% din voturile scoţiene în 2015.

Scoţia a votat în 2014 împotriva independenţei, cu 55%, însă Brexitul a schimbat datele problemei, scoţienii pronunţându-se masiv (62%) pentru rămânerea în UE.

Prin urmare, Nicola Sturgeon a cerut Londrei un nou referendum, refuzând să accepte ieşirea Scoţiei din UE împotriva voinţei sale. Theresa May, ostilă destrămării Marii Britanii, a replicat că apropierea negocierilor pentru ieşirea ţării din UE ‘nu este un moment bun’.

‘SNP va câştiga aceste alegeri, nu încape nicio îndoială’, a comentat pentru AFP Craig McAngus, expert în politică din cadrul Universităţii din Aberdeen. ‘Pot paria pe orice că acest partid vor câştiga peste 40%, chiar 50%, ceea ce va întări poziţiile lui Sturgeon’, a mai spus el.

În schimb, organizarea unui al doilea referendum cu privire la independenţă nu întruneşte unanimitatea de opinii în rândul scoţienilor. Până şi naţionaliştii s-ar putea sătura de succesiunea scrutinelor: referendum asupra independenţei în 2014, alegeri generale în 2015, referendum asupra UE în 2016, alegeri locale în mai şi generale în 2017…

‘May mizează pe faptul că scoţienii s-au săturat să audă vorbind despre independenţă şi că momentul nu a venit încă’, subliniază McAngus. ‘Însă ea nu poate refuza la infinit un nou referendum şi Nicola Sturgeon mai are câţiva aşi în mânecă’, subliniază analistul.

În opinia lui John Curtice, expert în sondaje şi profesor de politică la Universitatea din Strathclyde, SNP îşi va păstra majoritatea mandatelor în Parlament şi va continua să promoveze independenţa.

Conservatorii locali ar putea eventual câştiga câteva mandate. Unicul lor deputat la Westminster, David Mundell, este ‘instalat solid’. Iar lidera lor, atipica şi populara Ruth Davidson, lesbiană declarată, a fost aleasă în Parlamentul local pentru Edinburgh, în 2016.

‘Va fi 50 la 50 pentru partidele unioniste şi SNP, adică situaţia pe care o ştim deja. Însă aceasta va face şi mai dificil pentru Theresa May să încerce să respingă referendumul dincolo de mai 2021’, opinează John Curtice.

‘Ea a spus ‘nu acum’, încă nu a zis când, iar argumentele sale sunt contrazise de decizia bruscă de a convoca alegeri anticipate. Dacă se pot organiza alegeri în plin Brexit, de ce nu şi un referendum asupra independenţei?’, subliniază Curtice.

În opinia lui McAngus, ‘dacă SNP va obţine din nou o majoritate clară, cu un mandat clar pentru un nou referendum, guvernul de la Londra nu va putea să spună nu’. ‘În cele din urmă, va fi un referendum (privind independenţa Scoţiei), este doar o chestiune de timp!’, a conchis McAngus.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...