Scrisoarea de ofertă şi acceptare pentru achiziţia sistemelor Patriot, semnată în prezenţa ministrului Apărării şi a ambasadorului SUA

Ministrul Apărări Naţionale, Mihai Fifor, şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, au participat, miercuri, la ceremonia de semnare a Scrisorii de ofertă şi acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) pentru achiziţia sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale (MApN). 
Economica.net - mie, 29 nov. 2017, 16:29
Scrisoarea de ofertă şi acceptare pentru achiziţia sistemelor Patriot, semnată în prezenţa ministrului Apărării şi a ambasadorului SUA

Potrivit sursei citate, sistemele Patriot vor intra în dotarea Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operaţional la jumătatea anului 2020.

‘Achiziţia celor şapte sisteme de rachete sol-aer constituie, pentru ţara noastră, un interes esenţial de securitate având în vedere că, prin realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale, acest demers contribuind, totodată, în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii’, se precizează în comunicat.

Ministrul Fifor a adresat mulţumiri partenerilor americani şi a apreciat că România devine un aliat din ce în ce mai important pentru NATO.

De asemenea, el a punctat consolidarea Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii ca fiind o prioritate pentru România.

‘Semnarea Scrisorii de ofertă şi acceptare pentru sistemele Patriot reprezintă un prim pas într-o relaţie de cooperare pe termen lung’, a precizat ministrul Fifor.

Ambasadorul Hans Klemm a menţionat, în cadrul ceremoniei, câteva repere importante ale cooperării excelente dintre România şi SUA.

‘Aşa cum a spus secretarul de stat Rex Tillerson ieri, în discursul de la Centrul Wilson, din SUA, apreciază foarte, foarte mult angajamentul de care a dat dovadă România, atât în calitate de partener strategic, cât şi în calitate de aliat în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Şi în calitate de aliat în cadrul NATO, spre deosebire de multe, multe alte ţări aliate, România şi-a propus să îndeplinească angajamentul asumat de Alianţă, de a cheltui peste 2% din produsul intern brut pentru apărare. Domnule ministru, angajamentul dumneavoastră faţă de îndeplinirea acestui obiectiv a fost foarte, foarte apreciat nu doar de mine, ci şi de secretarul american al Apărării, James Mattis’, a precizat ambasadorul american.

Oficialii MApN susţin, prin acelaşi comunicat, că România, în calitate de stat membru al NATO şi UE, are obligaţia să continue şi să îşi intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate.

Potrivit acestora, în contextul politico-militar actual, Forţele Aeriene şi Forţele Terestre române trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilităţi şi sisteme de apărare aeriană cu baza la sol cu bătaie mare credibile, flexibile şi eficiente, pentru a contribui la descurajarea agresiunilor la adresa României şi articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...