Carburanții s-au scumpit din nou azi. În ultima lună, prețurile au crescut cu circa 60 de bani pe litru

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut și azi prețul benzinei și motorinei vândute în stațiile de distribuție ale companiei. Acum o lună au reînceput scumpirile, în medie una la două zile, iar prețurile au crescut cu 59 de bani pe litru.
Mihai Nicuţ - lun, 07 nov. 2022, 08:24
Carburanții s-au scumpit din nou azi. În ultima lună, prețurile au crescut cu circa 60 de bani pe litru

Carburanți. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 7 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,64 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 9 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,14 lei pe litru la benzină și 8,50 lei pe litru la motorină.

Așadar, în dimineața zilei de luni, Petrom a majorat prețul benzinei și al motorinei cu patru bani pe litru, comparativ cu ziua precedentă. Ultima scumpire a avut loc vineri, și a fost tot de patru bani pe litru, și la benzină și la motorină.

59 de bani/litru, scumpirea carburanților în ultima lună

În total, din 7 octombrie, moment de la care prețurile au începu din nou să crească după o lungă perioadă de ieftiniri, carburanții s-au scumpit în 15 rânduri. Cumulat, așadar, în ultima luna, scumpirea a ajuns la 59  de bani pe litru în cazul motorinei, carburantul cel mai utilizat în România. Pentru benzină, scumpirea cumulată a fost tot de 59 de bani.

în România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii trecute, când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira.

Petrom a anunțat atunci că se va conforma voluntar, așa cum a făcut-o și prima dată, în iulie. De altfel, toate marile lanțuri au avut aceeași atitudine. Petrom a anunțat recent că impactul acestei reduceri voluntare a fost de 53 de milioane de euro pentru al treilea trimestru al anului, iar pentru trimestrul în curs estimează aproximativ 40 de milioane, ca urmare a scăderii sezoniere a volumelor de carburanți vândute.

Citește și:

Cât plătesc de fapt românii pentru energie electrică și gaze comparativ cu ceilalți europeni, cifrele reale. GRAFICE

Vânzările totale de produse rafinate ale Petrom au scăzut, în trimestrul trei al anului, cu 2% față de trimestrul trei al anului trecut, scăderea vânzărilor prin benzinării fiind însă de doar 1%. La nivelul primelor nouă luni din 2022 însă, vânzările sunt pe plus: 3% mai mult, în total, și 2% mai mult, prin rețelele  de benzinării, comparativ cu perioada similară din 2021.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Citește și:

Tranzacție-gigant în zona noastră. Companiile poloneze Orlen și PGNiG fuzionează și dau naștere cele mai mari firme de energie din Europa Centrală

Cu un embargou asupra livrărilor rusești la orizont, întâi de petrol și apoi de carburanți, cu o cerere care nu este acoperită de producția rafinăriilor de pe continent, cu avarii la instalații, cu stocuri la niveluri minime, cu un război la graniță care înghite și el cantități enorme, Europa este deja într-o criză a motorinei și lucrurile nu prea par a se îmbunătăți, dimpotrivă, scria publicația specializată Oil Price, într-o analiză de acum două săptămâni.

România va fi afectată și de embargoul rusesc asupra țițeiului și de cel asupra produselor petroliere, țara noastră nefiind exceptată. Primul va intra în vigoare în mai puțin de o lună, iar celălalt în luna februarie a anului viitor. Puteți citi mai multe despre criza motorinei aici:

Europa a intrat într-o criză a motorinei, iar situația se va agrava și mai mult

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) egiptean, până la momentul la care va putea valorifica gazele de mare adâncime......
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ...
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă ...
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Centrala pe gaze în ciciu combinat de la Brazi, operată de Petrom, a înregistrat anul trecut o producție-record de energie ...