Scurgerea a 300 de tone de apă radioactivă de la Fukushima, evaluată drept Iincident grav

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a evaluat miercuri la "nivelul 3", ce corespunde unui "incident grav" pe scara internaţională a evenimentelor nucleare (INES), o scurgere de 300 de tone de apă puternic radioactivă care s-a produs în ultimele zile la centrala Fukushima.
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 05:25
Scurgerea a 300 de tone de apă radioactivă de la Fukushima, evaluată drept Iincident grav

În acest clasament, nivelul 3 pe scara de la 0 la 7 corespunde unei „scurgeri a unei cantităţi mari de materie radioactivă în interiorul instalaţiei”. Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011 rămâne în ansamblul său clasat la nivelul 7, cel mai ridicat, ce corespunde unor „efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului”.

Totuşi, înainte de a lua o decizie difinitivă, autoritatea a hotărât, în cadrul unei reuniuni de miercuri dimineaţă, să ceară părerea privind pertinenţa acestui clasament Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi să se pronunţe după primirea răspunsului din partea acesteia.

De mai multe zile, dintr-un rezervor de stocare a apei parţial contaminate instalat în mijlocul altor câtorva sute s-au scurs 300 de tone de apă radioactivă, care s-a răspândit pe şi în solul centralei nucleare.

Radioactivitatea măsurată la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor bălţi era de aproximativ 100 de milisieverţi pe oră, potrivit companiei care administrează centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO).

Un lucrător care s-ar expune acestui nivel al acumula într-o oră doza maximă autorizată în cinci ani în prezent în Japonia, pentru angajaţii din sectorul nuclear.

Apa a fost descoperită luni, în jurul orei 09.50 (03.50 ora României). TEPCO a reuşit, marţi, să localizeze cu precizie rezervorul din care se scurge apă. În cisternă au rămas aproximativ 670 de tone, o cantitate pe care compania a început să o pompeze pentru o transfera într-un rezervor intact.

TEPCO încearcă, de asemenea, să recupereze apa răspândită pe sol şi care s-a infiltrat parţial.

Un litru din această apă conţine aproximativ 80 de milioane de becquereli de stronţiu şi alte elemente radioactive care degajă raze beta.

Această scurgere este un incident suplimentar în lunga serie de probleme de gestionare a apei contaminate, provenite în parte de la stropirea reactoarelor avariate, un mijloc de răcire indispensabil pentru a se evita încălzirea combustibilului topit.

Această scurgere din rezervor este până în prezent unul dintre cele mai grave incidente produse de când centrala a fost considerată stabilizată, respectiv din decembrie 2011, când reactoarele au fost declarate în „stare de oprire la rece”.

Te-ar mai putea interesa și
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. Are și stocare
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. ...
Compania care administrează centrul de relaxare Therme diin nordul Bucureștiului a primit autorizația de înfiiâare a unei centrale fotovoltaice de 2,5 MWp cu stocare, proiect finanțat parțial......
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării, drept ...
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marţi proiectul de lege ce permite expulzarea în Rwanda a solicitanţilor ...
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ...