Scurgeri din containere cu deşeuri nucleare în Belgia

O "substanţă gelationoasă" s-a scurs din cinci containere cu deşeuri slab radioactive provenind de la o centrală nucleară aparţinând Electrabel, în Belgia, a anunţat vineri organismul de control, potrivit căruia incidentul nu are consecinţe asupra sănătăţii publice sau mediului.
Economica.net - vin, 20 sept. 2013, 11:40
Scurgeri din containere cu deşeuri nucleare în Belgia

Containerele provin de la centrala Doel, în regiunea Antwerpen (nord), şi sunt stocate la Dessel, în apropiere de frontiera cu Olanda. Anomalia a fost constată în februarie de către ONDRAF, organismul însărcinat cu gestionarea deşeurilor nucleare.

Începând din 1982, deşeurile slab radioctive care provin de la două centrale belgiene aparţinând Electrabel (GDF Suez), Doel şi Tihange (sud), sunt amestecate cu beton sau ciment şi puse în containere metalice de 400 de litri.

Potrivit primelor teste, „pietrişul din amestecul de beton” ar fi provocat o reacţie chimică care a produs substanţa gelatinoasă care s-a scurs din cinci containere, a anunţat Electrabel într-un comunicat.

ONDRAF a constatat aceeaşi reacţie chimică în 42 dintre cele 58 de containere inspectate în total, a precizat Agenţia Federală belgiană pentru Control Nuclear (AFCN).

Belgoprocess, filiala ONDRAF care exploatează instalaţiile de stocare, „poate garanta că nu s-a scurs nimic din instalaţie”, a declarat Bart Thieren, purtătorul său de cuvânt.

Potrivit ONDRAF, „acest fenomen nu prezintă riscuri de natură nucleară sau radioactivă şi nu are incidenţă asupra bunăstării colaboratorilor, riveranilor şi mediului”.

Electrabel a repornit la începutul verii reactoarele nucleare Doel 3 şi Tihange 2, după aproape un an de la descoperirea a mii de microfisuri în cuvele din oţel ale acestor unităţi, care au provocat o îngrijorare puternică în străinătate. Examene aprofundate ale structurilor au conchis că nu există vreun risc.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...