Scutul antirachetă: Sistemul antibalistic american Aegis ajunge în curând în România

Specialiştii militari americani au început demontarea sistemului antirachetă terestru Aegis din baza companiei Lockheed Martin situată în statul New Jersey pentru a transporta instalaţia la baza Deveselu din România, unde vor fi staţionate elemente ale sistemului antibalistic al NATO, scrie Mediafax.
Economica.net - lun, 17 feb. 2014, 06:52
Scutul antirachetă: Sistemul antibalistic american Aegis ajunge în curând în România

Potrivit site-ului DefenseNews.com, activităţile pentru demontarea primului sistem terestru Aegis au început de câteva zile la poligonul de testare al companiei Lockheed Martin din Moorestown, în New Jersey.

Toate componentele sistemului de interceptare şi radarului vor fi urcate în 60 de containere care vor fi transportate în România.

„Ritmul de lucru este uimitor”, a declarat Nick Bucci, director responsabil de testele antirachetă la compania Lockheed Martin.

Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România), până în 2018.

Prima dintre cele patru nave militare americane dotate cu sisteme antibalistice conectate la dispozitivul de interceptare al NATO a sosit pe 11 februarie în portul spaniol Rota, unde va fi staţionată pentru apărarea Europei, anunţă Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit AFP, nava USS Donald Cook, echipată cu interceptoare antirachetă de tip Aegis, a părăsit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite şi a ajuns la baza navală spaniolă Rota, situată în sudul Spaniei, în apropierea Strâmtorii Gibraltar.

„Pentru prima dată, un distrugător al Forţelor Navale americane echipat cu sisteme antibalistice Aegis este staţionat permanent în Europa”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. „Venirea acestei nave marchează o etapă suplimentară pentru NATO, pentru securitatea europeană şi pentru cooperarea transatlantică”, adaugă Rasmussen. În afară de nava USS Donald Cook, în Portul Rota urmează să fie staţionate încă trei distrugătoare americane.

Planul „Abordare adaptivă etapizată” prevede instalarea în Europa, până în 2020, a unor sisteme SM-3 pe platforme antirachetă Aegis şi a unor dispozitive antibalistice terestre în România şi Polonia.

Departamentul Apărării din SUA va solicita Congresului fonduri suplimentare în valoare de 4,5 miliarde de dolari, în următorii cinci ani, pentru consolidarea sistemului antibalistic, în contextul planului de reconfigurare a apărării antirachetă prin montarea unor interceptoare pe Coasta de Est. Departamentul american al Apărării a anunţat pe 1 februarie că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România), până în 2018, şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...