Asigurarea RCA se va scumpi din nou. Cu cât şi cine va fi cel mai afectat

Majoritatea asigurătorilor avizaţi să vândă poliţe de răspundere civilă auto au anunţat că vor opera scumpiri. Procentele avansate, ca medie, sunt relativ mici însă impactul real asupra buzunarului celor mai mulţi şoferi va fi unul substanţial.  
Şerban Buşcu - sâm, 24 mai 2014, 10:34
Asigurarea RCA se va scumpi din nou. Cu cât şi cine va fi cel mai afectat

„Nu cred că, pe medie, vom mai vedea scumpiri mai mari de 10-15% pentru RCA până la finele acestui an”, spune Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări, organizaţia reprezentativă a brokerilor.

Mediile sunt însă înşelătoare întrucât ele includ atât companiile care se bazează aproape exclusiv pe poliţa RCA cât şi pe cele care au anunţat  că nu mai sunt atât de interesate de acest sector motiv, pentru care practică deja preţuri mari.

“Problema nu este cu cât se va scumpi RCA  pe medie ci cu cât va scădea diferenţa dintre cele mai mici şi cele mai mari preţuri. Eu cred că aceste intervale ar trebui să fie de maximum 50%, ori în prezent ele sunt şi de 300%”, detaliază Andriescu. Este de aşteptat ca cele 3-4 societăţi de asigurare care practică preţuri cu mult sub media pieţei să opereze majorări substanţiale, iar acest lucru înseamnă că majoritatea şoferilor vor fi loviţi serios din moment ce, în mod natural, ei optează pentru variantele RCA cele mai ieftine. Concret, Astra, Carpatica, Euroins şi City Insurance au adunat, anul trecut, peste 70% din primele brute subscrise pe RCA, iar ultimele trei au afaceri aproape exclusiv în această zonă.

Mai mult, cele patru companii au avut de-a lungul timpului diverse probleme cu ASF iar Astra şi Carpatica se află chiar în proces de redresare financiară în timp ce Euroins este singura firmă de asigurare căreia i s-a ridicat, la un moment dat, dreptul de a vinde RCA.

Mediile sunt înşelătoare. Cu cât se scumpeşte RCA în realitate

Aşadar, cine vrea să îşi facă o idee asupra nivelului scumpirilor viitoare ar trebui să se uite mai degrabă la diferenţa dintre cele mai mici preţuri şi restul “plutonului” decât la cifrele vehiculate în piaţă ca scumpiri medii. Concret, în acest moment, Astra Asigurări percepe unui tânăr sub 25 de ani care conduce un Logan cu capacitate de 1,6 litri, o primă anuală de aproximativ 1.400 de lei, în timp ce media pieţei se situează undeva la 2.200 de lei.

Este de aşteptat, aşadar, ca, în acest caz, preţul să crească cu aproximativ 800 de lei sau  aproximativ 60%. Pentru persoanele cu experienţă la volan, creşterile vor fi ceva mai mici. Astfel, în acest, moment, diferenţa între cel mai mic preţ oferit pe piaţă unui şofer cu vârsta peste 50 de ani care conduce acelaşi Logan, şi preţul mediu, este de doar 20%.

Majoritatea societăţilor au anunţat scumpiri. Cine va suferi cel mai mult?

Potrivit unor surse din piaţă, opt din cele unsprezece companii autorizate să vândă RCA au anunţat că vor opera scumpiri însă nu toată lumea va resimţi  majorările de preţ în acelaşi fel.

“Vor fi cu siguranţă diferenţe în ceea ce priveşte majorările. Cele mai mari creşteri vor fi acolo unde sunt cele mai mari probleme adică acolo unde daunalitatea a fost mare. Deşi situaţia diferă de la companie la companie, pe segmentul tinerilor este cea mai mare problemă”, spune Andriescu. De altfel, Economica a scris despre situaţia deloc plăcută în care se află şoferii tineri.

Ei au resimţit deja o scumpire substanţială a asigurării. Preţurile diferă şi în funcţie de zona georgrafică unde este condusă maşina dar şi de tipul oraşului. Şoferii care conduc în zone aglomerate cu o daunalitate tradiţional mare vor plăti întotdeauna mai mult pentru asigurare. În această situaţie sunt cei de Bucureşti sau Constanţa în timp ce şoferii din Timişoara sunt la polul opus, după cum arată  tabelele de aici. 

AICI poţi consulta preţurile RCA la cele mai importante firme din România, în funcţie de vârstă şi zona unde conduci

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...