1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Finanţe şi bănci

Se anunţă vremuri grele pentru lucrătorii din bănci: CEO-ul Deutsche Bank sugerează că jumătate din angajaţi ar putea fi înlocuiţi de roboţi

Directorul general al Deutsche Bank, John Cryan, a lansat un avertisment dur pentru cei care lucrează în bănci. Cea mai mare bancă germană ar putea concedia zeci de mii de angajaţi pe măsură ce progresul tehnologiei îi permite să automatizeze procese pentru a-şi reduce cheltuielile.

12 noi, 2017 | ECONOMICA.net

Jumătate dintre cei 97.000 de angajaţi ai băncii ar putea fi înlocuiţi în următorii ani, a afirmat Cryan pentru Financial Times.

"Avem 97.000 de angajaţi. Majoritatea băncilor mari concurente au jumătate din acest număr", a spus şeful Deutsche Bank, precizând că majoritatea concedierilor vor fi posibile datorită noilor tehnologii care ajută banca să-şi eficientizeze procesele interne.

"Acolo avem cel mai mult de câştigat. Facem prea multe lucruri de mână, ceea ce ne expune la erori şi ne afectează eficienţa. Putem face multe cu machine learning şi automatizări", a afirmat el.

CEO-ul celei mai mari bănci germane a mai precizat că raportul dintre angajaţii front office, care generează venituri, şi cei back office, care se ocupă de sistemele interne ale băncii, este "aiurea", sugerând că aceştia din urmă ar putea fi primii înlocuiţi de roboţi.

Deutsche Bank a anunţat, în urmă cu doi ani, un plan de concedieri care viza desfiinţarea a 9.000 de posturi, din care a "tăiat" până acum doar 4.000.

Odată cea mai mare bancă de investiţii din lume, Deutsche Bank traversează o perioadă dificilă, marcată de probleme şi scandaluri survenite în urma crizei financiare mondiale, care a determinat guvernele din întreaga lume să întărească reglementările asupra industriei financiare şi să privească mai circumspect afacerile băncilor.

Cotaţia bursieră a Deutsche Bank s-a înjumătăţit din 2015, când a început mandatul lui Cryan, iar CEO-ul a fost criticat în trecut pentru afirmaţii care au demoralizat angajaţii.

În interviul publicat săptămâna aceasta de Financial Times, executivul spune că una dintre cele mai la îndemână oportunităţi de reducere a cheltuielilor prin eficientizarea proceselor este ca băncile să colaboreze în zone precum prevenirea şi detectarea infracţiunilor.

Banca a anunţat, luna trecută, un plan de reducere a cheltuielilor cu 900 de milioane de euro prin integrarea cu subsidiara Deutsche Postbank, iar Cryan spune că are spaţiu de manevră pentru închiderea multor sucursale, deoarece o mare parte dintre clienţi pot fi gestionaţi online.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO