Se face Autostrada Sibiu-Pitești. Comisia Europeană a aprobat aproape 900 de milioane de euro pentru România

Autostrada Pitești-Sibiu, unul dintre proiectele despre care s-a vorbit mult în ultimii ani, are șanse mari să devină realitate. Banii necesari construcției vor veni din fonduri europene.
Economica.net - joi, 03 sept. 2020, 10:13
Se face Autostrada Sibiu-Pitești. Comisia Europeană a aprobat aproape 900 de milioane de euro pentru România

Comisia Europeană a anunţat joi că a aprobat o investiţie în valoare de 875,5 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Autostrada Sibiu – Pitești urmează să fie construită în trei etape, potrivit strategiei de implementare, stabilită de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Prima etapă, ce conține secțiunile 1,4 și 5, ar trebui să se încheie în decembrie 2023. Pentru secțiunea 1 Sibiu – Boița, lucrările de construcție au început deja, fiind executate de către austriecii de la Porr. Pentru secțiunea 5 Curtea  de Argeș – Pitești, Compania de Drumuri a semnat contract cu constructorul italian Astaldi. Pentru secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, încă nu a fost desemnat un câștigător.

Etapa I vizează construirea a 53,38 km de autostradă, inclusiv: 6 noduri rutiere ; 28 poduri si pasaje; 10 viaducte; 1 tunel; 1 parcare de scurta durata; 2 spatii de servicii; 3 centre de întreținere si coordonare.

De asemenea, economia de timp ce va fi atinsă ca urmare a construirii Autostrăzii Sibiu – Pitești secțiunile 1, 4 și 5 va fi de 57 minute/turism și 54 minute/vehicul greu.

Valoarea totală a primei etape a proiectului este de 1.334.389.643,74 Euro și va fi finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 astfel: 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, respectiv 875.548.843,35 Euro va fi asigurată din Fondul de Coeziune, iar restul de finanțare în valoare de 458.840.800,39 Euro lei va fi asigurată de la bugetul de stat.

Pentru accesarea finanțării nerambursabile în scopul asigurării implementării în integralitate a obiectivului, CNAIR SA, în calitate de beneficiar al fondurilor nerambursabile alocate în cadrul POIM 2014-2020 va proceda la parcurgerea a 2 etape ulterioare de accesare a finanțării, astfel:

Etapa 2 – Proiectarea și execuția lucrărilor pentru Secțiunea 3, Cornetu – Tigveni – L= 37,40 km.

Etapa 3 – Include proiectare și execuție lucrări pentru: Secțiunea 1, Sibiu – Boița, lot 1.2  – L= 0,98 km; Secțiunea 2, Boița – Cornetu, L=-30,35 km.

Proiectul, în integralitatea sa, are o lungime de 122,11 km, fiind divizat în 5 secțiuni care traversează 3 județe: Sibiu, Vâlcea și Argeș.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, unul dintre cei mai mari exportatori ai României.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...