Se înteţeşte concurenţa pentru fabricile LafargeHolcim. Patru producători vor să cumpere toate activele

Patru mari producători de ciment sunt interesaţi de fabricile scoase la vânzare de companiile Lafarge şi Holcim. 
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 12:45
Se înteţeşte concurenţa pentru fabricile LafargeHolcim. Patru producători vor să cumpere toate activele

Producătorul irlandez CRH s-a asociat cu rivalul mexican Cemex pentru a face o ofertă de preluare a tuturor fabricilor pe care Lafarge şi Holcim trebuie să le vândă pentru ca fuziunea la nivel global dintre cei doi producători să se încheie cu succes, potrivit mai multor surse, informează Reuters. 

CITEŞTE ŞI Irlandezii de la CRH analizează achiziţia fabricilor LafargeHolcim, inclusiv cele din România

Nu doar Cemex şi CRH au băut palma pentru un parteneriat: producătorul german HeidelbergCement şi Votorantim, din Brazilia, iau în considerare o ofertă comună pentru întreg potrfoliul, mai scrie Reuters. 

Producătorii de ciment se alătură grupurilor de private-equity interesate de fabricile celor doi giganţi. Asocierea dintre ei va permite companiilor să aleagă activele care li se potrivesc, din punct de vedere georgrafic, dar şi să împartă costul de achiziţie. Valorea fabricilor este cuprinsă între patru şi şapte miliarde de euro. Companiile nu au oferit Reuters niciun comentariu cu privire la această temă. Un purtător de cuvânt al Lafarge a refuzat să comenteze informaţia, dar spune că procesul de fuziune va fi finalizat în prima jumătate a anului viitor. 

Lafarge şi Holcim au anunţat planul de fuziune în luna aprilie a acestui an. Pentru ca fuziunea să aibă loc, companiile trebuie să renunţe la fabricile din ţările unde fuziunea ar duce la crearea unui oligopol, cum este cazul în România.

Pe plan local, companiile au decis ca fabricile Lafarge de la Hoghiz (judeţul Braşov), cea de la Medgidia (judeţul Constanţa), staţia de măcinare de la Târgu-Jiu şi betonierele sunt scoase la vânzare. 

Cot la cot cu firmele de private equity

Alte patru consorţii de firme de private equity sunt cu ochii pe toate activele scoase la vânzare, cu oferte între cinci şi şapte miliarde de euro.

Blackstone, Cinven şi fondul de pensii canadian CPP vor să liciteze la comun pentru activele LafargeHolcim, în timp ce Advent şi BC Partners au format un alt consorţiu pentru licitaţie, au mai declarat pentru Reuters trei surse apropiate afacerii.

Alte două surse au declarat că proprietarul Formula 1, CVC Capital Partners a făcut echipă cu trei parteneri în încercarea de a licita, iar al patrulea consorţiu este format din Bain, Onex şi un alt partener, mai spun sursele Reuters.

La începutul lunii iunie, Bloomberg relata că CVC Capital Partners şi KKR & Co. s-au întâlnit cu băncile de investiţii pentru a discuta potenţiale oferte pentru aceste active, şi ar putea atrage peste cinci miliarde de euro. Detalii aici.

Şi turcii de la Sabanci vor să cumpere fabrici

Producătorul turc Sabanci, care vrea să intre pe piaţa românescă încă din 2005, şi-ar fi arătat interesul pentru achiziţia unor fabrici. 

„Conglomeratul Sabanci Holding, din Turcia, intenţionează să liciteze pentru o parte din activele pe care trebuie să le vândă pentru a fuziona. Sabanci Ciment Group este interesat de aceste vânzări. Se fac pregătiri pentru o ofertă în luna decembrie. Înainte de ofertă, au fost obţinute informaţii preliminare despre active au fost obţinute, pentru a fi evaluate”, scrie Reuters.

CITEŞTE ŞI Turcii de la Sabanci, care vor să intre în România, interesaţi de fabricile LafargeHolcim

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...