Două fonduri de investiţii vor să atragă 5 mld. euro pentru fabricile LafargeHolcim, inclusiv cele din România

Două fonduri de investiţii, CVC Capital Partners şi KKR & Co., au în vedere depunerea unei oferte pentru preluarea fabricilor Holcim şi Lafarge care urmează să fie vândute, ca parte a procesului de fuziune anunţat în luna aprilie a acestui an, informează Bloomberg.
Economica.net - mie, 04 iun. 2014, 15:39
Două fonduri de investiţii vor să atragă 5 mld. euro pentru fabricile LafargeHolcim, inclusiv cele din România

Cele două fonduri s-au întâlnit în ultima lună cu băncile de investiţii pentru a discuta potenţiale oferte pentru aceste active, şi ar putea atrage peste cinci miliarde de euro, au declarat surse apropiate afacerii. Cele mai multe active de vânzare sunt cele din Europa, iar din România, cele două companii vor fi nevoite să vândă 43% din operaţiuni.

Pentru ca fuziunea dintre Lafarge şi Holcim să fie aprobată, companiile trebuie să vândă active de cinci miliarde de euro.

Discuţiile sunt în stadiu incipient, iar CVC şi KKR pot licita individual sau sub forma unui consorţiu. Este de aşteptat ca Lafarge şi Holcim să numească consilieri în următoarele săptâmâni, pe măsură ce lista cu cesiuni este realizată.

În urma acestui anunţ, acţiunile Lafarge au crescut cu 3,3 procente, iar cele ale Holcim cu 2,6 procente. Purtătorul de cuvânt al Holcim, cu sediul în Elveţia, a refuzat să comentete, însă a precizat că mai mulţi potenţiali cumpărători şi-au arătat interesul pentru unele active, scrie Reuters. 

Cei doi producători sunt încă în fază incipientă în ceea ce priveşte procesul de vânzare şi nu s-a decis cu fermitate ce se va vinde, a declarat un bancher apropiat afacerii.

UE va aproba schimbul de fabrici dintre Holcim şi Cemex 

Comisia Europeană investighează planul Holcim de a cumpăra operaţiunile companiei mexicane Cemex din Germania, dar şi o a doua înţelegere, potrivit căreia Cemex va prelua operaţiunile Holcim din Spania. Sursele citate de Reuters spun că EU va autoriza prealuarea din Germania. Cemex este cel mai mare producător de ciment din America Latină şi America de Nord, prezent şi pe piaţa europeană, care generează 15% din veniturile producătorului. 

Termenul limită pentru luarea deciziei este de 8 iulie în cazul schimbului de active din Germania, şi de 5 septembrie, în cazul schimbului din Spania, mai informează Reuters. 

Spania se numără printre ţările în care noua companie LafargeHolcim trebuie să vândă din active. Companiile vor fi nevoite să vândă şi 43% din capacităţile de producţie din România, potrivit unui raport Deutsche Bank. Rămâne de văzut care dintre fabricile Holcim şi Lafarge în România vor fi scoase la vânzare. Holcim are două fabrici la Campulung şi Alşed, iar Lafarge la Hoghiz şi Medgidia.

Fuziune planificată de anul trecut

Cemex şi Holcim au convenit încă de anul trecut să facă acest schimb de active, ceea ce va duce la extinderea poziţiei Cemex în Europa. Tot anul trecut s-a vorbit pentru prima dată despre fuziunea dintre Holcim şi Lafarge, însă în spatele uşilor închise.

Financial Times relata luna trecută că fuziunea dintre Lafarge şi Holcim a fost negociată încă din iulie 2013 de unii dintre acţionarii celor două companii, în consultare cu persoanele din conducere.

Printre acţionarii care au luat parte la discuţii se numără şi cel mai bogat om de afaceri din Egipt, Nassef Sawiris, care deţine 15% din Lafarge, Albert Frere, care deţine prin intermediul Groupe Bruxelles Lambert 21% din Lafarge şi Thomas Schmidheiny, care deţine 20% din Holcim. Şi miliardarul rus Filaret Galchev a fost recent de acord să spijine fuziunea dintre cele două companii, anunţată la începutul lunii aprilie. 

CITEŞTE ŞI Miliardarul rus Galchev interesat de fabricile LafargeHolcim, inclusiv cele din România – FT

Ce vânzări au fost anunţate

Doi dintre cei mai mari producători de ciment din lume, Lafarge şi Holcim, au anunţat la începutul lunii aprilie din acest an vor fuziona, ceea ce va duce la crearea unui grup cu o capitalizare bursieră de aproximativ 55 de miliarde de dolari. Cei dooi producători vor trebui însă să vândă din fabrici pentru a se conforma regulilor concurenţiale din mai multe ţări. 

La câteva zile de la anunţul fuziunii, Cemento Argos, cel mai mare producător de ciment din Columbia a anunţat preluarea operaţiunilor comune ale Lafarge şi Holcim din Guiana Franceză pentru suma de 50 de milioane de dolari.

Şi mai recent, ca parte a planului de vânzare a activelor, Lafarge a anunţat la sfârşitul lunii trecute că vinde fabricile din Ecuador către Union Andina de Cementos (UNACEM) pentru suma de 405 milioane de euro.

În plus, Lafarge a anunţat astăzi, 3 iunie, că va combina afacerile sale din Africa de Sud cu cele din Nigeria şi se va lista la Bursa din Lagos. 

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...