Se lucrează la reglementarea legislaţiei la vânzarea cartelelor prepay – MCSI

Cartele prepay din România au mai fost folosite şi pentru alte lucruri, iar reglementarea acestui segment se află în lucru în cadrul unui grup inter-instituţional, a declarat, luni, Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, în cadrul evenimentului WeLoveDigital.forum, organizat de Profit.ro.
Economica.net - lun, 28 mart. 2016, 09:04
Se lucrează la reglementarea legislaţiei la vânzarea cartelelor prepay - MCSI

‘Există un grup inter-instituţional care lucrează la această problemă. Noi am considerat prioritate Legea securităţii cibernetice şi deja, astăzi, pleacă în circuitul de avizare, în interiorul Guvernului, această lege. Avem o preocupare şi în privinţa cartelelor prepay. Este o chestiune care ar trebui reglementată. În urma consultărilor cu grupul inter-instituţional vom vedea ce se va întâmpla (…) Personal, aş pleda pentru detaşarea problemelor cu cartelele prepay într-o singură reglementare şi tratarea părţii cu accesul la wi-fi în altă reglementare pentru că sunt oarecum diferite. Această problematică are legătură cu mai multe instituţii – Ministerul Justiţiei, DIICOT, Parchet (…) Nu pot decât să repet ceea ce a spus premierul. Este evident că dacă a declarat asta premierul României, nu pot să contrazic ceea ce a spus. Este o realitate, ne izbim de ea. Cartele de acest gen din România s-au mai folosit şi pentru alte lucruri. Probabil că erau mai ieftine’, a spus Bostan.

Oficialul a subliniat, totodată, că, din punctul său de vedere, este nevoie ca subiectul cartelelor prepay şi cel al accesului la wi-fi să fie tratate prin reglementări separate.

‘După cum ştiţi, această lege a fost supusă atenţiei, împreună cu accesul la wi-fi. Era tratată într-o reglementare care a fost declarată neconstituţională, după cum ştiţi anul trecut. În momentul acesta eliminăm viciile de neconstituţionalitate constatate de Curtea Constituţională şi trebuie să ţinem cont de asta (…) Este un proiect complicat şi nu ne putem permite să fie declarat din nou neconstituţional. Aş prefera o reglementare foarte simplă, în conformitate cu ce se întâmplă în alte ţări europene. În mai mult de jumătate dintre ţările Uniunii Europene este reglementată achiziţia de cartele prepay. Mergi să-ţi cumperi o cartelă prepay şi îţi laşi datele totuşi din buletin. Asta, însă, nu va elimina total riscurile, dar va micşora fereastra de oportunitate pentru acţiunile de infracţionalitate şi de terorism’, a afirmat ministrul Comunicaţiilor.

Acesta a adăugat că inclusiv în Belgia este nevoie de datele personale ale celui care doreşte să cumpere o cartelă preplătită.

‘Eu încerc că spun că şi în Belgia există acest sistem. Dacă vrei să-ţi cumperi o cartelă prepay de la un operator important trebuie să-şi laşi şi datele din buletin. Din cauza acelui pachet Big Brother lumea s-a confuzat, a amestecat lucrurile’, a susţinut Marius Bostan.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică, că este nevoie de un control al vânzării cartelelor prepay din România, acestea fiind, se pare, folosite în ultima perioadă în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană.

‘Ei se plâng (autorităţile responsabile – n.r.)… ştiţi discuţia veche apropo de cartelele PrePay. De exemplu, înţeleg că România e una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele PrePay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România’, a spus Cioloş, la Pro TV.

În context, el a adăugat că ministrul Justiţiei şi ministrul de Interne vor aduce în atenţia Executivului ”aceste elemente”, urmând să fie puse în discuţie. ‘Să nu aibă cineva intenţia că vrem să facem ceva pe ascuns, să punem o presiune asupra opiniei publice’, a precizat şeful Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este faliment, iar dauna va fi plătită, de......
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...