1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 28 º

Imobiliare

Pot străinii să cumpere acum teren în România? Agenţia Domeniilor Statului: "Nu ne putem pronunţa"

Cum preşedintele Traian Băsescu a trimis spre reexaminare Legea privind procesul de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole, Agenţia Domeniilor Statului, instituţia care, sub alt nume, ar trebui să se ocupe de aceste tranzacţii, nu se poate pronunţa dacă o persoană fizică poate cumpăra teren în ţara noastră.

13 ian, 2014 | | ECONOMICA.net

Decizia preşedintelui Traian Băsescu de a retrimite spre reexaminare în Parlament Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autoritătii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare creează mari confuzii în rîndul instituţiilor statului. Pe de o parte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin atrage atenţia că oricine poate cumpăra teren pe persoană fizică în România, în orice condiţii, iar pe de altă parte, Agenţia Domeniilor Statului, instituţia care, sub titulatura de Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare ar urma să preia responsabilitatea tranzacţiilor cu terenuri spune că "nu se poate pronunţa" asupra acestui aspect.

Ce spune ADS

"Agenţia Domeniilor Statului nu se poate pronuná asupra aspectelor solicitate, având în vedere că, în conformitate cu prevederile Legii nr 24/2000, republicată, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative,legile se publică Monitorul Oficial al României, Partea I, imediat după promulgare şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al Româniie, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. În data de 19.12.2013, Camera Deputaţilor a transmis Preşedintelui României pentru promulgare Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. În comunicatul de presă din data de 7.01.2014 se menţionează că Preşedintele României a semnat cererea de reexaminare asupra acestei Legi şi a fost transmisă către Preşedintele Senatului", au răspuns ECONOMICA.NET oficialii ADS, întrebaţi fiind dacă în momentul de faţă este posibil ca o persoana fizica din România sau din afara ţării să cumpere un teren în extravilan.

Ce spun miniştrii şi primul ministru

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la finele săptămânii trecute că a luat act de cererea de reexaminare a legii privind tranzacţiile cu terenuri formulată de preşedintele Traian Băsescu. "Am luat notă de cererea de reexaminare formulată de preşedinte şi am convingerea că şi în varianta reexaminată, se va păstra prevederea care confera comunităţii locale şi Statului dreptul de preempţiune la tranzacţionarea terenurilor agricole. Credem, de asemenea, că trebuie făcut tot ce este instituţional posibil pentru a grăbi procesul de reexaminare astfel încât interesul agricultorilor şi al comunităţilor locale să fie cât mai bine protejat", a spus Daniel Constantin pentru Ziare.com. 

Totodată, acesta a mai precizat că de la 1 ianuarie 2014 străinii sunt liberi să cumpere teren în România, dar că în absenţa legii, românii nu au drept de preempţiune la cumparare". La fel s-a exprimat şi premierul Victor Ponta duminica seară. "Deci practic astă seară, noi, când vorbim, orice străin se duce mâine şi cumpără, nimic nu-l împiedică" a spus Ponta.

Şi ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini spune că oricine poate cumpăra acum teren, fără restricţii, şi a dat şi explicaţii.

“De la 1 ianuarie 2014 au expirat cei şapte ani în care în România nu puteau fi cumpărate terenuri decât de persoane juridice, nu şi de persoane fizice din alte ţări. Acum când vorbim, orice cetăţean, din orice ţară, dacă vine şi identifică un teren şi se înţelege cu proprietarul, îl poate cumpăra fără niciun alt aviz. Există un vid legislativ de aproximativ o lună. Nu există în vigoare o altă lege care să pună şi alte condiţii, până cel mai devreme în 10 februarie, când pot să intre în plen comisiile să lucreze, legea fiind returnată, trebuie refăcută”, a declarat, sâmbătă, la Arad, ministrul Maria Grapini, citată de Mediafax.

Ce se întâmplă cu acum cu Legea terenurilor

În momentul de faţă, Legea privind tranzacţiile cu terenuri aşteaptă să fie modificată, astfel încât să obţină ok-ul Preşedintelui. Parlamentarii aşteaptă însă o motivaţie scrisă de la Preşedinţie. "Mai întâi trebuie să vedem de ce această Lege nu a fost promulgată (de preşedinte n.red). Preşedinţia trebuie să îşi exprime un punct de vedere scris, iar fără acesta nu putem lucra pentru modificarea ei. Din informaţiile mele, problemele cu această lege au fost cele legate de modul în care se poate dobândi teren în extravilan de către persoanele fizice. Este considerată prea stufoasă", a declarat pentru ECONOMICA.NET Avram Adrian, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO