Se proiectează un nou mall? Cel mai mare acţionar al Bucur Obor îşi rotunjeşte pachetul

Laurenţiu Postovaru, cel mai mare acţionar al companiei Bucur Obor a cumpărat aproape 2% din acţiunile acesteia în ultimele zile, potrivit raportărilor la bursă şi a declaraţiilor unor surse din piaţă pentru ECONOMICA.NET. Ieri preţul acţiunilor au crescut cu peste 16%, după ce acum două zile câştigaseră maximul permis de sistemul bursei, de 25%. Firma păstrează contant mai mulţi bani în bănci decât valorează pe bursă.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 sept. 2012, 21:10
Se proiectează un nou mall? Cel mai mare acţionar al Bucur Obor îşi rotunjeşte pachetul

Bucur Obor (simbol bursier BUCU) deţine complexul comercial cu acelaşi nume din Bucureşti, ale cărui spaţii le închiriază.

Laurenţiu Postovaru controla aproape aproape 28,7% din acţiunile BUCU, înaintea tranzacţiilor recente, fiind cea mai mare concentrare de titluri. Este urmat de un alt om de afaceri mai puţin cunoscut, Gelu Manea, cu 16%.
Postovaru ar dat circa 3 sferturi de milion de lei pe 1,9 % din acţiunile companiei.
„Deţinerea la Bucur Obor este cel mai valoros activ al lui Postovaru. Mai are ceva mici afaceri  imobiliare. Din câte ştiu a cumpărat acţiunile din piaţă“, a declarat un broker pentru ECONOMICA.NET.

Raliul bursier al acţiunilor din ultimele zile a determinat creşterea preţului acestora cu 45%, aducând valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră) la peste 40,1 milioane de lei.

„Compania ar putea fi vândută, dar eventuala renovare a complexului nu-l va aduce în postura de rival al marilor mall-uri, pentru că nu dispune decât de o suprafaţă de 40.000 de mp, în vreme ce un mall cu adevărat veritabil trebuie să aibă cel puţin dublu“, a mai spus sursa citată.

Totuşi, un mall la Bucur Obor, la dimensiunile pieţei româneşti, ar rivaliza cu foarte multe mall-uri din Capitală şi din România, care nu au suprafaţa sa.

În ţară nu sunt multe mall-uri de calibrul Băneasa Shopping City (85.000 mp suprafaţă închiriabilă), sau Sun Plaza (80.000mp). AFI Palace Cotroceni Bucureşti este unul dintre ele, cu 79.500 mp.
Topul celor mai mari proprietari de centre comerciale arată că cele mai multe mall-uri au suprafeţe comparabile sau mai mici decât Bucur Obor.

Deşi este o acţiune puţin lichidă de obicei, BUCU ar trebui să fie atractivă şi din perspectiva lichidităţilor de care dispune, dacă acestea s-ar transforma în dividende. Faptul că firma păstrează zeci de milioane de lei în conturi la bănci, semnalează faptul că acţionarii care o controlează ar putea dori modernizarea complexului.

Compania a încheiat anul trecut cu peste 39 de milioane de lei în „casă şi conturui la bănci“, o cifră de afaceri de 13.5 milioane de lei şi un profit de 2.7 milioane de lei.
La 30 iunie 2012 s-au mai adăugat peste 3,7 milioane de lei în conturile bancare, care acopereau singure valoarea de piaţă a întregii companii. Cifra de afaceri pe Semestrul1 a fost de peste 6,9 milioane de lei, iar proditul net de peste 4,1 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...