Se proiectează un nou mall? Cel mai mare acţionar al Bucur Obor îşi rotunjeşte pachetul

Laurenţiu Postovaru, cel mai mare acţionar al companiei Bucur Obor a cumpărat aproape 2% din acţiunile acesteia în ultimele zile, potrivit raportărilor la bursă şi a declaraţiilor unor surse din piaţă pentru ECONOMICA.NET. Ieri preţul acţiunilor au crescut cu peste 16%, după ce acum două zile câştigaseră maximul permis de sistemul bursei, de 25%. Firma păstrează contant mai mulţi bani în bănci decât valorează pe bursă.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 sept. 2012, 21:10
Se proiectează un nou mall? Cel mai mare acţionar al Bucur Obor îşi rotunjeşte pachetul

Bucur Obor (simbol bursier BUCU) deţine complexul comercial cu acelaşi nume din Bucureşti, ale cărui spaţii le închiriază.

Laurenţiu Postovaru controla aproape aproape 28,7% din acţiunile BUCU, înaintea tranzacţiilor recente, fiind cea mai mare concentrare de titluri. Este urmat de un alt om de afaceri mai puţin cunoscut, Gelu Manea, cu 16%.
Postovaru ar dat circa 3 sferturi de milion de lei pe 1,9 % din acţiunile companiei.
„Deţinerea la Bucur Obor este cel mai valoros activ al lui Postovaru. Mai are ceva mici afaceri  imobiliare. Din câte ştiu a cumpărat acţiunile din piaţă“, a declarat un broker pentru ECONOMICA.NET.

Raliul bursier al acţiunilor din ultimele zile a determinat creşterea preţului acestora cu 45%, aducând valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră) la peste 40,1 milioane de lei.

„Compania ar putea fi vândută, dar eventuala renovare a complexului nu-l va aduce în postura de rival al marilor mall-uri, pentru că nu dispune decât de o suprafaţă de 40.000 de mp, în vreme ce un mall cu adevărat veritabil trebuie să aibă cel puţin dublu“, a mai spus sursa citată.

Totuşi, un mall la Bucur Obor, la dimensiunile pieţei româneşti, ar rivaliza cu foarte multe mall-uri din Capitală şi din România, care nu au suprafaţa sa.

În ţară nu sunt multe mall-uri de calibrul Băneasa Shopping City (85.000 mp suprafaţă închiriabilă), sau Sun Plaza (80.000mp). AFI Palace Cotroceni Bucureşti este unul dintre ele, cu 79.500 mp.
Topul celor mai mari proprietari de centre comerciale arată că cele mai multe mall-uri au suprafeţe comparabile sau mai mici decât Bucur Obor.

Deşi este o acţiune puţin lichidă de obicei, BUCU ar trebui să fie atractivă şi din perspectiva lichidităţilor de care dispune, dacă acestea s-ar transforma în dividende. Faptul că firma păstrează zeci de milioane de lei în conturi la bănci, semnalează faptul că acţionarii care o controlează ar putea dori modernizarea complexului.

Compania a încheiat anul trecut cu peste 39 de milioane de lei în „casă şi conturui la bănci“, o cifră de afaceri de 13.5 milioane de lei şi un profit de 2.7 milioane de lei.
La 30 iunie 2012 s-au mai adăugat peste 3,7 milioane de lei în conturile bancare, care acopereau singure valoarea de piaţă a întregii companii. Cifra de afaceri pe Semestrul1 a fost de peste 6,9 milioane de lei, iar proditul net de peste 4,1 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Coronavirus: Marea Britanie şi-a îndeplinit obiectivul de a vaccina persoanele peste 50 de ani
Coronavirus: Marea Britanie şi-a îndeplinit obiectivul de a vaccina persoanele peste 50 de ani
Marea Britanie şi-a atins luni obiectivul de a oferi, până la jumătatea lui aprilie, cel puţin o primă doză de vaccin împotriva coronavirusului persoanelor în vârstă de peste 50 de ani, un......
MApN pregăteşte cele 20 de centre mobile de vaccinare anti-COVID
MApN pregăteşte cele 20 de centre mobile de vaccinare anti-COVID
Ministerul Apărării Naţionale a informat, marţi, că medicii, asistenţii medicali şi registratorii din centrele de ...
Industria Germaniei previzionează perspective mai bune în 2021, în urma creşterii exporturilor
Industria Germaniei previzionează perspective mai bune în 2021, în urma creşterii exporturilor
Industria germană ar urma să se situeze într-o poziţie mult mai bună în 2021 decât în 2020, a estimat Asociaţia ...
Noi ajutoare pentru IMM: programe de garantare de 18 miliarde de lei în 2021. A început înscrierea finanţatorilor în programul IMM Factor
Noi ajutoare pentru IMM: programe de garantare de 18 miliarde de lei în 2021. A început înscrierea finanţatorilor în ...
FNGCIMM invită instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, precum și sucursalele acestora din străinătate ...