Se pune la cale destabilizarea Moldovei după alegeri – Deutsche Welle

Presa de la Chişinău trage noi semnale de alarmă referitoare la pregătirea de către Rusia a unei confruntări armate după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova.
Economica.net - mar, 04 nov. 2014, 14:33
Se pune la cale destabilizarea Moldovei după alegeri - Deutsche Welle

Posturile de televiziune şi portalurile de ştiri au difuzat imagini cu declaraţiile făcute la interogatoriu de către tânărul de 28 de ani reţinut zilele trecute, pe Aeroportul din Chişinău, de către serviciile speciale, cu o uniformă militară similară celor purtate de mercenarii din Ucraina şi multă muniţie. Nu este clar deocamdată cum a trecut acesta controlul de securitate la aeroportul din Rusia înainte de a ajunge în Moldova, informeaza Deutsche Welle

Să apere găgăuzii de NATO

După ce a fost reţinut de forţele moldoveneşti de securitate, acesta a recunoscut că a fost recrutat de anumite persoane din Rusia, pentru a fi implicat în acţiuni militare mai întâi pe teritoriul Ucrainei, iar mai apoi la sudul Republicii Moldova, „pentru a apăra poporul găgăuz de NATO şi de România”:

„ – Circulă zvonuri precum că forţele armate ale NATO, ale României sau ale Moldovei vor interveni militar către sfârşitul anului împotriva populaţiei găgăuze.

– Cine spune că împotriva Găgăuziei ar urma să se intervină militar?

– Oamenii vorbesc şi am văzut un video pe youtube. (…) La fel am fost informat că trebuie să trec graniţa cu Ucraina prin regiunea Rostov, prin punctele de trecere controlate de separatişti. Trebuia să particip în formaţiunea militară „Prizrak” în Lugansk.

– Ce urma să faci după asta?

– În cazul în care avea să se înceapă războiul împotriva Găgăuziei şi a Moldovei – să mă întorc acasă să-mi apăr patria, femeile şi copiii. (…) Am cumpărat uniforma militară pentru a apăra teritoriul Autonomiei Găgăuze.

– Toată uniforma ai cumpărat-o din Rusia?

– Sacoul uniformei cu insigne l-am cumpărat din Ceadîr-Lunga (raion de la sudul Moldovei).

Misteriosul başcan al Găgăuziei

La sfârşitul săptămânii trecute, guvernatorului Autonomiei Găgăuze, Mihai Formuzal, lider al unui partid pro-rus, parte a blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, i-a fost interzisă intrarea în Ucraina. El a acuzat grănicerii ucraineni de faptul că au acționat „la indicaţia serviciilor speciale din Republica Moldova”. A doua zi, Formuzal a surprins opinia publică, anunţând că se retrage din cursa electorală, „pentru a nu permite partidelor aflate la guvernare să discrediteze Autonomia Găgăuză, inducându-i imaginea de regiune separatistă”.

În opinia analistului politic, Mihai Cernenco, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi alte persoane loiale Moscovei, pregătesc terenul pentru destabilizarea situaţiei după alegerile din 30 noiembrie, dacă la Chişinău va fi formată o majoritate parlamentară pro-europeană fragilă. „Îmi pare că începe acea isterie preconizată pentru 30 noiembrie şi intenţia unora de a organiza un anti-maidan la Chişinău. Se întreprind diferite acţiuni pentru a schimba cursul pro-european al Republicii Moldova. Dacă va exista o majoritate fragilă, atunci vor face tot posibilul pentru a provoca. Şi iată acum ei pregăsc, la modul serios, terenul pentru acea situaţie”, a spus Cernenco.

Alţi analişti politici, citaţi de presa autohtonă, cred că retragerea başcanului Mihail Formuzal nu ar fi fost posibilă fără implicarea Kremlinului, care, susţinându-l masiv pe liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, nu ar vrea dispersarea electoratului cu viziuni pro-ruse.

Dodon la întâlnire cu Putin

Apropo, marţi, 4 noiembrie, Dodon se află la Moscova şi are programată o întrevedere, la Kremlin, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Nu se cunoaşte nimic despre scopul acestei întâlniri.

Liberalii de la Chişinău cred că Igor Dodon ar trebui tras la răspundere pentru acţiuni împotriva statului. Potrivit deputatului PL, Valeriu Munteanu, în Federația Rusă ar activa două organizații ale diasporei care îl susţin pe Dodon şi ambele sunt conduse de persoane controversate. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că „Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova ar trebui să dispună documentarea persoanelor care lucrează împotriva Republicii Moldova, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – să dispună evacuarea de pe teritoriul Ambasadei Moldovei din Rusia a agenturii FSB”. Liderul PL a chemat moldovenii aflați la muncă în străinătate să nu voteze „partidele trădătoare”, care lucrează împotriva viitorului european al ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...