Se recalculează indemnizaţiile pentru creşterea copilului pentru mamele cu drepturi de autor – OUG

Un proiect de OUG al Ministerului Muncii prevede că agenţiile de plăţi şi indemnizaţii din toată ţara vor fi obligate să introducă în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului drepturile de autor. Şi să plătească sumele cuvenite până la sfârşitul anului.
Economica.net - mie, 12 sept. 2018, 11:43
Se recalculează indemnizaţiile pentru creşterea copilului pentru mamele cu drepturi de autor - OUG

Pentru persoanele ale căror drepturi de indemnizație lunară prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, cu modificările și completările ulterioare, au fost stabilite fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obținute începând cu 23 martie 2018, agențiile pentru plăți și inspecție socială, au obligația de a stabili noul cuantum în termen de 60 zile de la depunerea documentelor sau, după caz, în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, în cazul în care aceste documente sunt deja depuse, arată proiectul de OUG.

Diferențele de sume între cuantumul rezultat în urma recalculării și cuantumul plătit până la data intrării in vigoare a ordonanței de urgență se plătesc până la data de 31 decembrie 2018.

Din cauza unei modificări aduse Codului fiscal, agenţiile pentru plăţi nu au putut calcula indemnizaţiile pentru creşterea copilului pentru persoanele care au avut venituri din drepturi de autor. Autorităţile au promis săptămâna trecută că vor rezolva această problemă.

Având în vedere modificările Codului Fiscal și faptul că noile dispoziții au intrat în vigoare începând cu data de 23 martie 2018, s-a impus corelarea prevederilor cuprinse în Codul Fiscal cu cele din Ordonanța de urgență Guvernului nr. 111/2010, cu modificările și completările ulterioare, în sensul introducerii în cuprinsul acesteia a unei alte categorii de venituri, respectiv veniturile din drepturi de proprietate intelectuala reglementate separat la art. 70 din Codul Fiscal.

„Aceste reglementări trebuie introduse pentru a nu afecta dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului a persoanelor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, în sensul neîndeplinirii condițiilor de eligibilitate în vederea stabilirii acestora, respectiv al diminuării cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului”, scrie în nota de fundamentare a Proiectului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
Numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de peste 4,8 milioane ...
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat vineri 26 de ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,27 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,27 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, 17 octombrie, în Bucureşti, de 16,27 cazuri la mia ...