1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Se decide soarta exporturilor de carne de oaie în Turcia. Luna aceasta vom şti răspunsul

La începutul acestei luni o delegaţie a autorităţii veterinare din Turcia va veni în România pentru a pune la punct detalii referitoare la posibilitatea ca România să reia exporturile de ovine vii şi carne de ovine către această destinaţie.

01 dec, 2013 | ECONOMICA.net
România ar putea relua de la începutul anului viitor exporturile de ovine vii şi carne de ovine către Turcia, după ce mai bine de doi ani crescătorii de animale au fost afectaţi din cauză că au pierdut una dintre cele mai importante pieţe de desfacere. "În urma negocierilor care au avut loc între reprezentanţii ANSVSA şi cei ai serviciilor veterinare din Republica Turcia, s-a concluzionat că partea turcă va reanaliza posibilitatea reluării tranzitului rutier cu ovine vii şi carne de ovine pe teritoriul Republicii Turcia, precum şi exportul din România de ovine vii şi carne de ovine numai după publicarea în Buletinul Informativ al OIE (Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor n.red) a autodeclarării de către România a judeţelor libere de srabie", au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ANSVSA.

Delegaţie din Turcia şa Bucureşti 
 
Potrivit acestora, declaraţia României privind judeţele libere de scrabie a fost publicată în Buletinul OIE în luna septembrie a acestui an , astfel că ANSVSA a lansat o invitaţie autorităţii veterinare din Turcia de a veni la Bucureşti pentru a soluţiomna problema exporturile de ovine către Turcia. Delagaţia turcă va participa la o reuniune de lucru în România în perioada 9-11 decembrie anul acesta, discuţiile urmând să ducă la stabilirea unor măsuri concrete pentru soluţionarea aspectelor legate de accesul produselor româneşti de origine animală pe piaţa turcă şi posibilitatea efectuării tranzitului rutier.  
 
De unde se poate exporta carne de oaie în Turcia
 
Conform Buletinului OIE referitor la "strategiile privind controlul bolilor la animale", zonele libere de rabie, adică unde animalele nu au fost diagnosticate cu această boală sunt Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov,Covasna,Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ,Olt,Salaj,Tulcea,Vaslui,Vâlcea,Vrancea şi Bucureşti.
Astfel, teoretic, orice crescător din aceste zone ar putea fi exportatori de ovine vii sau carne de ovine către Turcia. "Din producţia pe care o avem în Maramureş, 30-40% ajungea în Turcia. Noi am pierdut foarte mult de când nu mai putem face export către această ţară. Potenţialul nostru este în creştere. În ultimii ani efectivul a crescut cu 10-15% anual", a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Buda, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Maramureş. Acesta susţine că din producţia totată din judeţ, ce se ridică la aproximativ 100.000 de capate, în jur de 70% ajunge la export în ţări precum Italia, Grecia şi ţările arabe.
 
Export de 5 milioane de oi

În 2011, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul din România de ovine şi produse de la acestea, dar şi tranzitul acestor produse pe teritoriul lor. Sistarea exporturilor de către Turcia a fost motivată de faptul că România nu era listată în buletinul oficial al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) ca țară cu risc controlat față de scrapie.

Din datele Ministerului Agriculturii, în România există în jur de 14 milioane de capete de ovine, din care 9 milioane matcă. Potenţialul pentru export se ridică la 4-5 milioane capete.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO