Se reiau negocierile asupra programului nuclear iranian

Negocierile internaţionale asupra programului nuclear iranian se reiau joi la Viena cu speranţa de a se ajunge în 30 iunie la un acord definitiv între marile puteri şi Iran, a indicat miercuri diplomaţia americană, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 04 iun. 2015, 05:42
Se reiau negocierile asupra programului nuclear iranian

Departamentul de Stat a confirmat că directoarea sa politică şi negociatoare în dosarul iranian, Wendy Sherman, se află deja în capitala austriacă pentru întrevederi cu omologii săi din grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) sub egida Uniunii Europene, scrie Agerpres.

‘Ei vor începe joi, la Viena, reuniunile cu delegaţia iraniană condusă de viceministrul afacerilor externe Abbas Araghichi’, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului anerican al Afacerilor Externe Marie Harf.

‘Cred că acolo (la Viena) acţiunea pentru aceste discuţii se va derula până în 30 iunie’, termenul pentru a se găsi o reglementare, a adăugat Harf. Ea nu a spus totuşi mai mult despre programul secretarului de stat John Kerry, aflat în convalescenţă după accidentul de duminică în Alpii francezi, dar care intenţionează să încheie personal convorbirile la sfârşitul lunii.

Programul nuclear controversat iranian înveninează comunitatea internaţională din 2003, iar grupul 5+1 negociază din toamna anului 2013 cu Iranul pentru a găsi un mijloc de a controla ambiţiile nucleare ale Teheranului în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale. După un acord provizoriu în noiembrie 2013 la Geneva şi un acord de principiu în 2 aprilie la Lausanne, părţile au termen până în 30 iunie pentru a conveni asupra unui text complet şi definitiv.

Ultimele discuţii între John Kerry şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, sâmbătă, la Geneva, nu au permis aplanarea divergenţelor, în special cu privire la inspectarea siturilor militare iraniene.

Marie Harf a amintit, de asemenea, alte două subiecte în discuţie: ritmul de ridicare a sancţiunilor şi reducerea la 300 kg, faţă de mai multe tone în prezent, a stocurilor de uraniu slab îmbogăţit ale Iranului, care se angajează să nu depăşească acest plafon în următorii 15 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...