Se reiau negocierile asupra programului nuclear iranian

Negocierile internaţionale asupra programului nuclear iranian se reiau joi la Viena cu speranţa de a se ajunge în 30 iunie la un acord definitiv între marile puteri şi Iran, a indicat miercuri diplomaţia americană, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 04 iun. 2015, 05:42
Se reiau negocierile asupra programului nuclear iranian

Departamentul de Stat a confirmat că directoarea sa politică şi negociatoare în dosarul iranian, Wendy Sherman, se află deja în capitala austriacă pentru întrevederi cu omologii săi din grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) sub egida Uniunii Europene, scrie Agerpres.

‘Ei vor începe joi, la Viena, reuniunile cu delegaţia iraniană condusă de viceministrul afacerilor externe Abbas Araghichi’, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului anerican al Afacerilor Externe Marie Harf.

‘Cred că acolo (la Viena) acţiunea pentru aceste discuţii se va derula până în 30 iunie’, termenul pentru a se găsi o reglementare, a adăugat Harf. Ea nu a spus totuşi mai mult despre programul secretarului de stat John Kerry, aflat în convalescenţă după accidentul de duminică în Alpii francezi, dar care intenţionează să încheie personal convorbirile la sfârşitul lunii.

Programul nuclear controversat iranian înveninează comunitatea internaţională din 2003, iar grupul 5+1 negociază din toamna anului 2013 cu Iranul pentru a găsi un mijloc de a controla ambiţiile nucleare ale Teheranului în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale. După un acord provizoriu în noiembrie 2013 la Geneva şi un acord de principiu în 2 aprilie la Lausanne, părţile au termen până în 30 iunie pentru a conveni asupra unui text complet şi definitiv.

Ultimele discuţii între John Kerry şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, sâmbătă, la Geneva, nu au permis aplanarea divergenţelor, în special cu privire la inspectarea siturilor militare iraniene.

Marie Harf a amintit, de asemenea, alte două subiecte în discuţie: ritmul de ridicare a sancţiunilor şi reducerea la 300 kg, faţă de mai multe tone în prezent, a stocurilor de uraniu slab îmbogăţit ale Iranului, care se angajează să nu depăşească acest plafon în următorii 15 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...