Se schimbă conducerea Băncii Naţionale: Lista oamenilor care vor avea leul pe mână

Comisiile reunite de buget finanţe din Parlamentul României au votat azi componenţa viitorului consiliu de administraţie al BNR. Mugur Isărescu a obţinut al cincilea mandat la şefia Băncii Naţionale, şi este singurul conducător al instituţiei din septembrie 1990 până în prezent. Dar nu numai Isărescu a fost ales azi. În conducerea băncii centrale au rămas şi alţi membri vechi, dar au apărut şi nume noi, în special din zona fiscală. Iată care sunt oamenii care vor avea în mână, pe următorii cinci ani, frâiele monedei naţionale. Teoretic, e ultimul mandat de conducere din istorie Băncii Naţionale, pentru că, potrivit asumărilor politice, din 2019 ar urma ă trecem la moneda euro.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 13:43
Se schimbă conducerea Băncii Naţionale: Lista oamenilor care vor avea leul pe mână

 Florin Georgescu: Prim-viceguvernator (şi-a păstrat mandatul)

Florin Georgescu (n. 25 noiembrie 1953, București) este un economist  care a îndeplinit funcțiile de deputat și ministru al finanțelor (1992-1996). Din 7 mai 2012 până în 21 decembrie 2012 a fost ministru al finanțelor şi vice-premier în guvernul Ponta 1, apoi s-a întors în postul de la BNR.

Liviu Voinea – Viceguvernator (mandat nou)

Este în prezent ministrul delegat pentru Buget. Portofoliul de care are acum grijă s-a desprins din Ministerul Finanţelor la formarea guvernului USL, când PNL l-a pus ministru pe Daniel Chiţoiu pe partea de venituri şi reglementare, iar PSD l-a pus pe Voinea pe partea de trezorerie şi cheltuieli.

Bogdan Olteanu – viceguvernator (şi-a păstrat mandatul)

A fost  fost deputat de București și fost membru al Partidului Național Liberal. A deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României între 2006 și 2008. De asemenea, în perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu.

Gheorghe Gherghina – membru CA (mandat nou)

Gheorghe Gherghina este acum secretar de stat în Ministerul Finanţelor. El are cu instituţia o relaţie foarte veche, încă de dinainte de Revoluţie, timp în care s-a ocupat cu întocmirea bugetului ţării. A luat pauză doar între 2005 şi 2008, când a lucrat pentru Banca Naţională, după care s-a întors iar la Finanţe.

Virgiliu Stoenescu – membru CA (mandat nou)

A mai ocupat funcţia de membru al CA în perioada 2004-2009, cel mai probabil reveni la BNR.

Daniel Dăianu – membru CA (mandat nou)

A fost ministru al finanțelor între 1997-1998. La alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat din partea PNL. Ȋn urma alegerii sale în Parlamentul European, a demisionat, la 23 decembrie 2007, din Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR), pentru a evita un eventual conflict de interese. În prezent este prim-vicepreşedinte la ASF.

Agnes Nagy – membru CA (îşi păstrează mandatul)

Susţinută de UDMR, este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (numit de Parlamentul României în decembrie 1998 pentru un mandat de 6 ani, reînnoit în 2004 şi 2009).

Dinu Marin – membru CA (îşi păstrează mandatul)

A fost în 2000-2004 senator PSD, iar din 2009 este membru al CA al BNR, unde are ca activităţi şi responsabilităţi, potrivit paginii sale de web, „conform legii”.

Cine pleacă

Cristian Popa – viceguvernator BNR 

Cristian Popa a fost numit în 1998 în funcția de viceguvernator și membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României. La data de 28 septembrie 2004, Parlamentul României i-a reînnoit acest mandat pentru un termen de 5 ani. S-a ocupat de politica monetară şi este cunoscut drept unul dintre cei mai buni profesionişti din BNR.

Nicolae Dănilă – membru CA

A fost președinte executiv al BCR în perioada 1999-2007, iar din octombrie 2009 este membru în Consiliul de Administrație al BNR. În 2010 era considerat cel mai bogat bancher român, cu o avere de circa 21 milioane euro.

Napoleon Pop – membru CA

La data de 28 septembrie 2004, Parlamentul României l-a ales ca membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, cu sprijinul PNL.

Citeşte Isărescu: ţinta de aderare la euro este extrem de ambiţioasă. Nu mai sunt tânăr, sunt forţat să fiu optimist

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale ...
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, ...
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...