Se schimbă conţinutul ţigărilor şi aspectul pachetelor

Termenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun este data de 20 mai 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii. Atât conţinutul ţigărilor cât şi aspectul pachetelor vor fi schimbare. 
Ionut Tudorica - mie, 03 feb. 2016, 11:44
Se schimbă conţinutul ţigărilor şi aspectul pachetelor

O Directivă europeană scoate din legalitate, la 20 mai, o parte dintre ţigările şi pachetele vândute astăzi. 

Astfel, potrivit Directivei, nivelurile emisiilor țigaretelor nu  pot fi mai mari de 10 mg de gudron per țigaretă, 1 mg de nicotină per țigaretă,
10 mg de monoxid de carbon per țigaretă. Totodată, fabricanţii vor fi obligaţi să transmită autorităţilor o listă care să conțină toate ingredientele.

Ţigările cu arome vor fi eliminate. De asemenea, pachetele care nu au forma clasică (cele care imită recipiente de cosmetice sau alimentare) vor fi eliminate. Inscripţiile obligatorii vor fi „Fumatul ucide – renunță acum” sau „Fumatul ucide”. Acestea vor fi însoţite de alte mesaje cu caracter infirmativ, de genul „Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”.

Tutungii nu sunt pregătiţi. Bugetul statului este ameninţat

Fabricanţii de tutun din România spun că nu sunt pregătiţi să facă modificările impuse de Directivă până la 20 mai, având în vedere că autorităţile române nu s-au mişcat încă să facă şi o legislaţie care să transpună directiva. 

Ei au argumentat, de pildă, potrivit unei minute de la o discuţie purtată cu autorităţile pe acest subiect, că toate pachetele sunt facute in Germania, şi este aglomeraţie mare pentru că aceste schimbări au loc în toate cele 28 state membre.

În acest moment şi industria şi statul român au aceeaşi problemă – industria nu se poate conforma la 20 mai 2016, iar statul român nu va mai putea încasa taxe pentru că nu mai pot fi puse pe piaţă produse neconforme, spun în document reprezentanţii industriei.

ANAF a estimat ca, daca industria nu ar functiona in perioada 20 mai – 20 noiembrie 2016, prejudiciul ar fi de 6,8 miliarde lei adică 1,5 miliarde euro – aproximativ 1% din PIB. Necolectarea de 1% din PIB duce la cresterea deficitului de 3.5% depasind tinta de 2,5% din PIB.

Contributia lunara la bugetul de stat este de cca. 230 milioane de euro şi trebuie avut in vedere si estimarea incasarilor la bugetul de stat pe 2016. Astfel, contrabanda risca sa creasca ajungand la nivelul anului 2010 de cca. 30% din piata, generand cresteri de cheltuieli pentru combaterea infractionalitatii.

Soluţia propusă la discuţie a fost amânarea termenului de conformare a producţiei la 6 luni după intrarea în vigoare a legii. România ar intra automat în infringement, dar procesul îndelungat de declanşare a procedurii ar putea oferi timp autorităţilor să întârzie aplicarea legislaţiei până la momentul în care piaţa va fi pregatită.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...