Se schimbă conţinutul ţigărilor şi aspectul pachetelor

Termenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun este data de 20 mai 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii. Atât conţinutul ţigărilor cât şi aspectul pachetelor vor fi schimbare. 
Ionut Tudorica - mie, 03 feb. 2016, 11:44
Se schimbă conţinutul ţigărilor şi aspectul pachetelor

O Directivă europeană scoate din legalitate, la 20 mai, o parte dintre ţigările şi pachetele vândute astăzi. 

Astfel, potrivit Directivei, nivelurile emisiilor țigaretelor nu  pot fi mai mari de 10 mg de gudron per țigaretă, 1 mg de nicotină per țigaretă,
10 mg de monoxid de carbon per țigaretă. Totodată, fabricanţii vor fi obligaţi să transmită autorităţilor o listă care să conțină toate ingredientele.

Ţigările cu arome vor fi eliminate. De asemenea, pachetele care nu au forma clasică (cele care imită recipiente de cosmetice sau alimentare) vor fi eliminate. Inscripţiile obligatorii vor fi „Fumatul ucide – renunță acum” sau „Fumatul ucide”. Acestea vor fi însoţite de alte mesaje cu caracter infirmativ, de genul „Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”.

Tutungii nu sunt pregătiţi. Bugetul statului este ameninţat

Fabricanţii de tutun din România spun că nu sunt pregătiţi să facă modificările impuse de Directivă până la 20 mai, având în vedere că autorităţile române nu s-au mişcat încă să facă şi o legislaţie care să transpună directiva. 

Ei au argumentat, de pildă, potrivit unei minute de la o discuţie purtată cu autorităţile pe acest subiect, că toate pachetele sunt facute in Germania, şi este aglomeraţie mare pentru că aceste schimbări au loc în toate cele 28 state membre.

În acest moment şi industria şi statul român au aceeaşi problemă – industria nu se poate conforma la 20 mai 2016, iar statul român nu va mai putea încasa taxe pentru că nu mai pot fi puse pe piaţă produse neconforme, spun în document reprezentanţii industriei.

ANAF a estimat ca, daca industria nu ar functiona in perioada 20 mai – 20 noiembrie 2016, prejudiciul ar fi de 6,8 miliarde lei adică 1,5 miliarde euro – aproximativ 1% din PIB. Necolectarea de 1% din PIB duce la cresterea deficitului de 3.5% depasind tinta de 2,5% din PIB.

Contributia lunara la bugetul de stat este de cca. 230 milioane de euro şi trebuie avut in vedere si estimarea incasarilor la bugetul de stat pe 2016. Astfel, contrabanda risca sa creasca ajungand la nivelul anului 2010 de cca. 30% din piata, generand cresteri de cheltuieli pentru combaterea infractionalitatii.

Soluţia propusă la discuţie a fost amânarea termenului de conformare a producţiei la 6 luni după intrarea în vigoare a legii. România ar intra automat în infringement, dar procesul îndelungat de declanşare a procedurii ar putea oferi timp autorităţilor să întârzie aplicarea legislaţiei până la momentul în care piaţa va fi pregatită.

Te-ar mai putea interesa și
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Timiş şi Iaşi sunt regiunile în care se oferă cele mai atractive salarii pentru viitorii angajaţi, cu marje cuprinse între 740 şi 1.378 de......
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
Dezvoltatorul One United Properties a anunțat achiziția clădirii istorice ce a aparținut familiei Braikoff, din strada ...
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate ...
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Grupul Daimler a anunțat că va prelua o participație de 33% din producătorul de baterii ACC fondat de Stellantis și ...