Se scumpește RCA, după ani de zile! Mutări surpriză în asigurări: Giganții RCA, pas în spate la „sugestia” ASF. Ce firme au ajuns să domine topul

Topul prețurilor practicate de firmele de asigurare pentru RCA, pentru unele dintre segmentele de șoferi și vehicule, arată în ultimele zile așa cum nu a mai arătat de mai mulți ani. Giganții domeniului, Euroins și City Insurance (care adună peste trei sferturi din volumele de vânzări și probabil peste 80% din totalul polițelor), au majorat prețurile arătând că fac un pas în spate. Aproape imediat au început să se schimbe și cifrele de vânzări, în topul creșterilor intrând firme mult mai mici sau firme care se feresc, în general, de acest tip de asigurare. Mișcările celor două companii au legătură, spun sursele ECONOMICA.NET, cu planurile de măsuri pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a impus celor două. În context, firme neinteresate de RCA sau firme mici din piață au ajuns să înregistreze vânzări semnificative, mai mari chiar decât și-ar dori. Cel mai probabil și acestea vor veni cu majorări în următoarea perioadă, pentru a evita să se "încarce"cu prea mult RCA, poliță care, per ansamblul pieței, aduce pierderi asigurătorilor.
Şerban Buşcu - mar, 27 oct. 2020, 19:33
Se scumpește RCA, după ani de zile! Mutări surpriză în asigurări: Giganții RCA, pas în spate la

Fără să poată impune sau măcar discuta despre nivelul prețurilor stabilite de companii, ASF are totuși atributul de a se asigura de stablitatea financiară a societăților, adică de capacitatea lor de a își onora obligațiile. În acest context, Autoritatea poate impune refacerea calculelor privind prețurile. Iar acest lucru s-a întâmplat atât în cazul City Insurance cât și în cel al Euroins, în cadrul planurilor de măsuri stabilite de ASF pentru a remedia problemele identificate la cele două firme, după cum afirmă mai multe surse consultate de ECONOMICA.NET.

Deși City Insurance a reușit să suspende în instanță aplicarea măsurilor respective, iar Euroins a cerut același lucru și așteaptă pronunțarea, ambele par să fi ascultat de sfatul ASF. Sau, comentează unele voci din piață, este posibi ca doar una dintre ele să fi făcut modificările de preț în contextul impunerilor ASF, iar cealaltă să fi profitat de moment pentru a își majora veniturile fără să piardă mult din clienți, având în vedere că prețul este singurul criteriu care contează atunci când vine vorba despre RCA.

AICI Detalii despre  măsurile imuse de ASF celor două firme, dar și despre procesele intentate de acestea Autorității


Locuri de jumătatea clasamentului prețurilor, total atipice pentru City Insurance și Euroins, urmate de scăderi evidente de vânzări. Grawe, marea surpriză, ridică serios capul. Unde sunt cele mai mari creșteri de preț


Concret, datele câtorva dintre cei mai mari brokeri de asigurare din România, consultate și de ECONOMICA.NET arată că săptămâna trecută atât Euroins cât și City Insurance au majorat prețurile. City a umblat mai ales la prețurile pentru asigurările pe perioade mai mici de un an, potrivit datelor analizate de noi. Pentru polițele pe șase luni, cel mai des cumpărate de români, prețurile City Insurance au crescut cel mai mult. În acest context, pe aceste segmente s-a ajuns ca firma să fie chiar cu al patrulea preț din piață.

De exemplu, un șofer de 56 de ani care conduce un autoturism cu un motor de 1.9 litri va plăti la City Insurance, pentru șase luni de asigurare, aproape 400 de lei. Este abia al treilea preț, după Grawe și Euroins, deși în urmă cu doar o săptămână City Insurance era clar pe primul loc. Ineresant este că nici Euroins nu este competitiv pe acest exemplu, vânzând cu 375 de lei, cu 70 de lei peste Grawe.

La polița pe un an Euroins cade pe locul al treilea, iar City Insurance vine abia pe patru. Grawe și Omniasig sunt pe primele locuri, cu prețuri aproape identice, în jurul a 650 de lei, Euroins vine abia la 750 de lei, iar City Insurance, cu aproape 800 de lei nu are cum să fie luată în calcul pe acest segment.

Iarăși, în urmă cu doar o săptămână City Insurance și Euroins dominau clasamentul, cu prețuri sub 600 de lei. Pentru șoferii care se încadrează în acest segment înseamnă, deci, o creștere de cel puțin 50 de lei sau 10% a prețului, aceasta în condițiile în care nu vor urma majorări și din zona actualilor lideri contextuali.

Aceste schimbări de preț au început să se vadă clar și în vânzările marilor brokeri. Pe cazul concret al unui intermediar prin care trec câteva procente bune din toate vânzările RCA, de lunea trecută (19 octombrie), pâă lunea aceasta (26 octombrie) sunt vizibile tranformări semnificative. Ieri, de exemplu, Euroins a vândut 40% mai puține polițe și a încasat cu peste 20%  mai puțini bani decât lunea trecută. City Insurance înregistrează o scădere de peste 10 % a Primelor Brute Subscrise(PBS). În același timp, Grawe a crescut cu peste 230% atât în ceea ce privește numărul de polițe vândute cât și în ceea ce privește PBS. Au mai crescut și Omniasig (plus 60%), dar și Asirom (plus 20%).

De ce nu e neapărat rău că dăm ceva mai mult pe RCA

Evoluțiile Grawe și Asirom vin să confirme deja o tendință remarcată de ECONOMICA.NET într-o analiză în premieră pentru presă. Creșteri de prețuri la Euroins și City Insurance nu au mai existat, însă, de ani de zile, motiv pentru care, coroborat cu lipsa de interes a celorlalte companii, s-a și ajuns în situația prezentată în textul citat mai sus, adică o piață de semimonopol dominată autoritar de doar două firme. 

Tocmai de aceea, o creștere de preț chiar și de 10-15%,  ușor de suportat de orice om care își permite o mașină, este mai degrabă o veste bună, întrucât va duce la o rediversificare a pieței, dar, în mod normal și la reglarea comportamentului de plată a celor două firme care domină piața. Dacă vor încasa mai mult penru fiecare poliță, normal ar fi să și gestioneze mai bine dosarele de daună, procedură cu care au probleme în ultima perioadă, așa cum am arătat mai sus.

În plus, o creștere de preț acum , urmată de diersificarea ofertei, ne poate ajuta să evităm situația din 2015-2016 când, după falimentele a dou mari firme din domeniu (Astra și Carpatica) prețurile au urcat și cu 200% conducând la o decizie în premieră, anume stablirea unor tarife maxime, prin lege.

AICI detalii despre situația nu foarte fericită din piața RCA, unde opțiunile sunt limitate la maximum

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...