Prognoza Comisiei Europene: în 2019 am putea avea preţuri mai mari la carnea de pui, vită şi porc

Pentru 2019 există presiuni asupra preţurilor la toate tipurile de carne, fie urmare a producţiei în scădere, fie din cauza importurilor sub semnul întrebării din statele non-UE.
Economica.net - mie, 17 apr. 2019, 18:59
Prognoza Comisiei Europene: în 2019 am putea avea preţuri mai mari la carnea de pui, vită şi porc

Comisia Europeană estimează pentru acest an producţii scăzute la principalele tipuri de carne, în contextul unor exportrui mai mari şi a unui consum redus. Există astfel produse pentru care vor exista presiuni pe preţ, urmare a ofertei reduse în raport cu consumul. Importurile vor avea şi ele un cuvânt important de spus în această ecuaţie în care perdant sau câştigător va fi consumatorul final. 

Mai exact, potrivit prignozei de primăvara a Comisiei Europene, la carnea de pui consumatorii europeni, inclusiv românii, s-ar putea confrunta din nou cu creşteri ale preţurilor în contextul unui 2018 în care kilogramul de pui broiler a fost în general mult peste media ultimilor cinci ani. „2019 a debutat cu preţuri sub medie, urmare a creşterii importurilor de la finalul lui 2018. Evoluţia preţurilor din 2019 va fi determinată de importuri ” anunţă Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, anul acesta producţia va creşte cu numai 2% raportat la 2018 când s-a înregistrat un plus de 5%, urmare a impusului oferit crescătorilor de interzicerea unor importuri din Brazilia „Creşterea se va mai domoli anul acesta, pe măsură ce prețurile se ajustează, presupunând că importurile din Brazilia nu revin încă la cota maximă. Capacitatea de producție crește semnificativ în statele membre din est, în special în Polonia”, notează specialiştii Comisiei. 

În 2018, România a raportat o creştere a producţiei de 8%, la fel ca Polonia, Ungaria, Bulgaria şi UK. În ceea ce priveşte importurile, acestea au crescut la nivelul UE cu 1,5%. Pentru 2019 însă, importurile sunt estimate să crească cu 2%. Consumul este şi el pe un trend pozitiv, consumul urmînd să ajungă anul acesta la 25,2 kg per capita, faţă de 24,8 kg în 2018.

Preţul cărnii de porc are perspective de creştere

La carnea de porc, creșterea producției în UE în 2018 (+ 2%) a dus la majorarea prețurilor la carnea de porc sub media ultimelor 5 ani. Prețurile la furaje ușor mai mari au adus, de asemenea, presiuni asupra marjelor producătorilor. „2019 a început în condiții de preț similare, însă prețurile sunt în creștere, pe măsură ce se îmbunătăţeşte oferta și perspectivele de export, în special către China. Consumul pe cap de locuitor a crescut cu 0,5 kg în 2018 (32,6 kg), susținut de disponibilitățile mari. Ar trebui să se adapteze în 2019 cu soldurile pieței, până la 32,2 kg.”, se mai arată în raportul citat.

De altfel, Comisia estimează că producția UE va rămâne stabilă în 2019, datorită creșterii productivității și creșterii așteptate a cererii de export, mai ales din partea Chinei, afectată de pesta porcină africană. În 2018, efectivele au scăzut cu 3%, după o creştere în 2017, cu diminuări semnificative în Polonia(-18%), Olanda (-9%), Germania (-4%), România (9%) din cauza preţurilor scăzute şi a pestei porcine africane.

Presiuni pe preţ la vită

În ceea ce priveşte preţul cărnii de vită, acesta va depinde, spun specaliştii, de presiunile generate de producţia în scădere, în condiţiile în care se estimează un minus de 1,3% faţă de anul anterior. Exporturile ar putea creşte şi ele cu 3%, ceea ce va duce la o majorare a importurilor cu 4%. Consumul este estimat să scadă cu 1,5%. „Creşterea cantităţilor disponibile din a doua parte a anului trecut a dus la scăderea preţurilor medii cu 5% în decembrie faţă de perioada similară a anului anterior, iar la începutul acestui an acestea s-au stabilizat. Pe viitor însă, producţia limitată ar putea pune presiune pe preţ” anunţă Comisia Europeană.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...