1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

News

Seceta a afectat 1,16 mil. hectare de terenuri agricole. Principalele culturi afectate, porumbul şi floarea-soarelui

Seceta a afectat în acest an o suprafaţă de 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole, în scădere cu 10-15% faţă de anul 2015, principalele culturi care au avut de suferit fiind porumbul şi floarea-soarelui, în schimb producţia de grâu, secară, orz şi orzoaică înregistrează o creştere de 15%, până la 2,4 milioane de tone, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

07 oct, 2016 | Agerpres

'Din datele primite până acum la Ministerul Agriculturii, e vorba despre 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole afectate de seceta din acest an, cu 10-15% mai puţin decât suprafaţa înregistrată anul trecut. Este vorba în principal de secetă, dar şi de îngheţuri târzii, iar culturile principale afectate au fost porumbul şi floarea soarelui. La culturile recoltate în vară nu au fost probleme şi producţia este chiar mai mare cu 15% faţă de anul trecut, adică de 2,4 milioane de tone grâu, secară, orz şi orzoaică', a afirmat Irimescu, la Digi24.

În ceea ce priveşte despăgubirile acordate fermierilor ca urmare a secetei, ministrul Agriculturii a precizat că România are două posibilităţi: ajutor de minimis sau ajutor pe linii directoare, pentru IMM-uri.

'(...) noi (Ministerul Agriculturii - n. r.) avem două posibilităţi, ca parte a Uniunii Europene. Putem acorda ajutor de minimis de până în 15.000 de euro pentru fiecare fermier, pe trei ani, dar este greu de aplicat, pentru că au fost fermieri care au mai beneficiat în anii anteriori de minimis şi suma a rămas mică. De asemenea, mai avem o metodă un pic mai complexă, pe linii directoare, pentru IMM-uri. Aici trebuie să solicităm Comisiei Europene acordul, numai că lucrurile se complică puţin, deoarece, atunci când soliciţi acordul, trebuie să vii şi cu justificarea foarte clară, de exemplu care au fost pierderile efective. Fermierii noştri au declarat, în prezent, între 30 şi 100%, sub 30% nu se declară. Ei solicită prefecturii, prefectura merge la faţa locului să constate gradul de afectare, numai că este o problemă mare, pentru că fermierii ar trebui să aibă o evidenţă contabilă a producţiei din anii anteriori pentru a se face o comparaţie clară', a subliniat Achim Irimescu.

Conform prognozei agrometeorologice, întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în intervalul 8 - 14 octombrie, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei, sudul, vestul şi nord-vestul Moldovei, izolat în nord-estul şi sud-estul Olteniei.

Totodată, conţinutul de apă din sol se va situa la valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) în Dobrogea, Crişana, pe suprafeţe extinse din Oltenia, nord-estul, centrul şi estul Moldovei, centrul şi nord-vestul Transilvaniei, estul, nord-estul şi sudul Munteniei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO