Seceta a afectat peste 174.000 de fermieri. Porumboiu încasează cei mai mulţi bani ca despăgubire

Adrian Porumboiu, patronul grupului de firme Racova este latifundiarul care a suferit cele mai mari pierderi ca urmare a secetei din vara acestui an. Trei dintre firmele sale vor încasa despăgubiri în valoare de peste 6,2 milioane de lei. Omul de afaceri încă aşteaptă, însă, despăgubirile pentru seceta din anul agricol 2008-2009. 
Alina Stanciu - lun, 28 dec. 2015, 22:00
Seceta a afectat peste 174.000 de fermieri. Porumboiu încasează cei mai mulţi bani ca despăgubire

Începând cu 22 decembrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început plăţile pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă din perioada aprilie-septembrie 2015. În total, este vorba despre aproximativ 195,5 milioane de lei care vor ajunge în conturile a peste 80.000 de fermieri ale căror suprafeţe cultivate au fost calamitate în proporţie de peste 30%, potrivit OUG 45/2015. Menţionăm însă că totalul potențialilor beneficiari ai despăgubirilor era de aproape 174.000, cei 80.000 fiind cei care au depus cereri până la data de 30 noiembrie 2015.

Cei mai mulţi bani vor ajunge în conturile omului de afaceri Adrian Porumboiu, patronul grupului de firme Racova. Prin cele trei companii ale sale, Comcereal SA, R-Agro Falciu şi SC Agrocomplex Bârlad, latifundiarul care explotează peste 27.000 de hectare de teren în zona Moldovei va încasa în total peste 6,2 milioane de lei, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către APIA.

Despăgubiri neachitate din 2008

Porumboiu mai aşteaptă însă ca Ministerul Agriculturii şi Guvernul să pună în aplicare o decizie a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, din 10 decembrie 2013, potrivit căreia Agrocomplex Bărlad trebuie să fie despăgubită din bugetul statului urmare a secetei din anul agricol 2008-2009 care a dus la o stare de calamitate naturală. Porumboiu a câştigat acest drept la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţia a României printr-o sentinţă definitivă din iunie anul curent conform căreia instanţa „respinge recursurile declarate de Guvernul României şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împotriva Sentinţei civile nr.3928 din 10 decembrie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondate. Definitivă”.

Guvernul trebuie să plătească penalităţi de întârziere

Mai mult, pe 14 decembrie anul acesta, Porumboiu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti dreptul de a primi de la Guvernul României suma de 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere până la executarea sentinţei din decembrie 2013. „Instanţa admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul (Guvernul României n. red.) la plata în favoarea reclamantului (Agrocomplex Bârlad n. red.) a sumei de 1000 lei, stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei dispuse prin sentinţa nr. 3928/10.12.2013 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 5809/2/2013. Respinge în rest acţiunea. Admite în parte cererea de intervenţie accesorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se menţionează pe portalul instanţelor de judecată.

Top latifundiari afectaţi de secetă

Potrivit datelor remise ECONOMICA.NET de către APIA, compania care va beneficia de a doua cea mai mare despăgubire ca urmare a secetei din acest an – 1 milion de lei – este Agrocov SRL, o firmă din Galaţi cu peste 6.000 de hectare de teren controlată de oamenii de afaceri Ion Bujor şi Andrei Banaga. În 2014, societatea a raportat o cifră de afaceri de 14.6 milioane de lei şi un profit de 6,4 milioane de lei.

Urmează SC Emiliana West Rom, compania italianului Martini Luciano care administrează peste 10.600 de hectare de teren în judeţul Timiş, potrivit datelor APIA care includ atât suprafeţele deţinute de persoanele juridice respective  în proprietate cât şi suprafeţele arendate de acestea din diverse surse. Luciano va încasa în contul despăgubirilor aproximativ 994.000 de lei.

 Lista beneficiari despăguburi, potrivit APIA

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia ...
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul ...
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR 3M şi ROBOR 6M au crescut şi azi şi au atins cele mai ridicate valori din primăvara anului trecut şi până acum.