Seceta ameninţă mai multe suprafeţe agricole din ţară, între 29 iulie şi 4 august

Suprafeţe extinse din Dobrogea şi, izolat, din Muntenia, Moldova, Crişana, Transilvania şi Oltenia se vor afla sub fenomenul de secetă pedologică, dar în solurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă dezvoltarea culturilor se va desfăşura normal, reiese din prognoza agrometeorologică valabilă în intervalul 29 iulie - 4 august, şi publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 05:23
Seceta ameninţă mai multe suprafeţe agricole din ţară, între 29 iulie şi 4 august

Conform specialiştilor, în cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

În acelaşi timp, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, estul şi izolat în sudul Munteniei, local în sudul Moldovei, nord-vestul Crişanei, centrul Transilvaniei şi al Olteniei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi puternică.

‘Procesele de creştere şi dezvoltare la toate culturile agricole se vor desfăşura normal, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol, iar în zonele afectate de seceta pedologică, evoluţia fenologică la speciile prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se medie şi slabă’, se arată în prognoza agrometeo.

Totodată, la grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar culturile întârziate fenologic din jumătatea de nord a ţării se vor afla la maturitatea în ceară şi deplină (10-100%).

Floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea în ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.

Cultura de porumb va înregistra înfrunzirea (12-21 frunze), apariţia paniculului (80-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-90%), îndeosebi la hibrizii extra-timpurii şi timpurii. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

De asemenea, la sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile (60-100%), iar la cartoful pentru consum, creşterea lăstarilor laterali, formarea şi creşterea tuberculilor (90-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.

În plantaţiile pomicole se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe la soiurile de consum, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr.

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor, lăstarilor, iar soiurile extra-timpurii şi timpurii de masă, creşterea boabelor. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM relevă că perioada 29 iulie – 4 august se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 19 şi 29 de grade Celsius, valori mai ridicate cu până la 6 grade Celsius în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Maxima aerului se va încadra între 25 şi 34 de grade Celsius, în aproape toată ţara, în timp ce minima va fi cuprinsă între 12 şi 23 de grade Celsius.

Precipitaţii sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, sunt prognozate îndeosebi în vestul şi sud-vestul ţării.

La începutul perioadei vor fi condiţii de producere a grindinei, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...