Seceta a făcut ravagii în România. Aproape am dispărut din lista celor mai mari producători de cereale după un minus de 50%

Conform ultimelor estimări ale Comisiei Europene, România a suferit anul trecut cea mai mare scădere din UE a producției de cereale, de peste 46%. Am pierdut poziția fruntașă în rândul producătorilor de porumb europeni, în favoarea Franței, iar exporturile s-au prăbușit și ele cu peste 50%. În schimb, ne menținem lideri la floarea-soarelui în ciuda producției mult mai mici și am rămas al cincilea cel mai mare producător european.
Economica.net - mar, 05 ian. 2021, 19:46
Seceta a făcut ravagii în România. Aproape am dispărut din lista celor mai mari producători de cereale după un minus de 50%

Înainte de seceta de anul trecut, România era cel mai mare poducător de porumb și floarea-soarelui din Europa și al cincilea cel mai important producător de cereale.

Ultimele prognoze ale Comisiei Europene indică însă că am pierdut locul fruntaș la porumb, produsul vedetă la export pentru români și avem cea mai importantă scădere a producției dacă ne raportăm la întreaga cantitate de cereale. 

Conform sursei citate, în 2020 fermierii au reușit o producție de numai 16,3 milioane de tone de cereale.

Am coborât un loc la producția de porumb

Cu o producție estimată de numai 8,7 milioane de tone, cu peste 10% sub media ultimilor ani și cu 48,5% mai puțin decât în 2019 când s-au produs peste 16,9 milioane de tone de porimb, România a trecut pe locul doi în clasamentul celor mai mari producători de porumb din UE.

Poziția fruntașă aparține acum Franței, pentru care Comsia Europeană estimează o producție totală de 13,4 milioane de tone, față de 12,8 milioane de tone în 2019 ( conform Institutului Național de Statistică).

La suprafață însă, rămânem pe primul loc, cu o suprafața ușor peste cea de anul trecut (2.639 de ha față de 2.599 de hectare). Spre comparație, francezii au cultivat anul trecut doar 1.687 de hectare față de aproximativ 1.500 cu un an în urmă.

Efecte la export. Au scăzut cu peste 58%

Ca principalul exportator de porumb al UE, producția slabă din 2020 a România are efecte la nivel global, anul de marketing 2020-2021 ( care a început în iulie 2020) fiind unul profund afectat de această situație.Astfel, în primele luni ale acestui an ( perioada 1.07.2020-31.12.2020), România a trimis pe piețele terțe o cantitate de aproximativ 700.000 de tone de porumb, dintr-un total de aproximativ 1 milion de tone exxportate de UE, inclusiv UK.

Cu un an în urmă, în aceeași perioadă, exporturile României totalizau peste 1,67 milioane de tone, adică cu 58,1% față de 2020.

Rămânem însă cel mai mare exportator al UE (doar țări terțe), Franța fiind pe locul trei, cu peste 39.300 de tone, după Bulgaria care a trimis peste granițele comunității europene aproximativ 240.400 de tone.

Rămânem lideri la floarea-soarelui

România și-a păstrat însă poziția de lider la producția de floarea-soarelui, pe care a susținut-o anul trecut printr-o producție de 3,4 milioane de tone, potrivit datelor INS. Conform ultimor estimări ale Comisiei Europene, de la final de decembrie 2020, producția locală se cifrează la 1,81 de milioane de tone, cu 46,7% mai puțin decât în 2019 și cu 32,3% sub media ultimilor cinci ani.

Principalii competitori sunt Ungaria, a cărui producție a crescut cu 2,4%, până la 1,75 de milioane de tone și Bulgaria (minus 14,3% până la 1,6 milioane de tone).

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...