„Seceta pedologică” afectează aproape toate zonele de cultură din ţară

Zonele de cultură din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Crişana şi Oltenia rămân, în următoarea săptămână, sub efectul fenomenului de secetă pedologică şi doar în cultura neirigată de PORUMB aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim în aproape toate zonele agricole, arată prognoza agrometeorologică valabilă până pe 15 august.
Economica.net - Dum, 10 aug. 2014, 08:42

Conform specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, în condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor evolua, în general, normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

În ceea ce priveşte cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua fazele de maturitate deplină (70-100%) şi recoltarea, iar la floarea-soarelui se va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară (40-100%) şi maturitatea deplină (10-60%), pe aproape întreg teritoriul agricol.

Din punct de vedere fenologic, porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) şi maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-60%).

La sfecla de zahăr vor predomina alungirea/îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură, în timp ce cultura de cartof va înregistra creşterea tuberculilor, precum şi uscarea/veştejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.

În cazul speciilor pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor. Totodată, în toate podgoriile, la viţa-de-vie predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora.

Lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Per ansamblu, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate zonele de cultură. De asemenea, în Dobrogea, sudul şi sud-estul Munteniei, sudul, estul şi local nordul Moldovei, nordul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Olteniei se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.

Potrivit prognozei meteorologice, până în 15 august, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 şi 30 de grade Celsius, mai ridicată cu 1-7 grade Celsius, în raport cu normalul perioadei, în aproape toată ţara.

Maxima aerului se va situa între 26 şi 36 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce minima se va încadra între 10 şi 24 de grade Celsius.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată cu precădere în zonele nord-vestice şi centrale, unde se vor semnala ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Precipitaţiile vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...