1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

News

Secetă pedologică moderată şi, izolat, puternică în zone din Dobrogea, Moldova, Muntenia şi Transilvania

Solul agricol va prezenta deficite de umiditate în zone din Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Munteniei, sud-vestul şi, izolat, în sudul şi centrul Transilvaniei, reiese din prognoza de specialitate a Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 25 noiembrie - 1 decembrie 2015.

25 noi, 2015 | Agerpres

Conform specialiştilor, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Pe de altă parte, deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, estul Munteniei, sud-vestul şi izolat în sudul şi centrul Transilvaniei, scrie Agerpres.

Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole, în condiţiile agrometeorologice estimate, ritmurile de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale în cea mai mare parte a ţării, iar spre sfârşitul intervalului procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent, în special în depresiunile nordice şi centrale.

De asemenea, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole unde se vor semnala în continuare deficite moderate de apă în sol. În funcţie de data semănatului, speciile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (90-100%), răsărire (60-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), mai avansate fiind culturile semănate în perioada optimă aflate la înfrăţire (10-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla predominant la răsărire (70-100%) şi înfrunzire (7-14 frunze), pe întreg teritoriul agricol.

În acelaşi timp, viţa-de-vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se vor definitiva fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare, în toate plantaţiile.

În acest context, lucrările agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafeţe) se vor efectua, în general, în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Potrivit ANM, în următoarele 7 zile, va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între minus două şi 9 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. La nivel pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie în majoritatea regiunilor agricole, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporale ale vântului. Izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO