Seceta pedologică va persista în majoritatea regiunilor agricole din ţară, în intervalul 26 iunie – 2 iulie

Seceta pedologică va persista în majoritatea regiunilor agricole din ţară, în pofida precipitaţiilor prognozate şi a unui regim termic mai scăzut decât în mod obişnuit pentru această perioadă, relevă prognoza agrometeorologică valabilă în intervalul 26 iunie - 2 iulie 2015, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.
Economica.net - vin, 26 iun. 2015, 07:30
Seceta pedologică va persista în majoritatea regiunilor agricole din ţară, în intervalul 26 iunie - 2 iulie

Sub aspect termic, vremea va fi uşor mai rece decât în mod obişnuit la începutul intervalului, dar va intra treptat într-un proces de încălzire, devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 12 şi 24 de grade Celsius în primele zile, valori mai scăzute cu 1 – 4 grade Celsius, în raport cu normalul perioadei şi de 15 – 25 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării, scrie Agerpres.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16 şi 29 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, în timp ce temperatura minimă se va situa între 8 şi 20 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări. Se prognozează precipitaţii sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, în prima parte a intervalului, izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei.

Din punct de vedere agrometeorologic, estimările specialiştilor ANM arată că, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Oltenia şi Muntenia.

În cultura de porumb, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi chiar extremă, în cea mai mare parte a zonelor de cultură ale ţării. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi Transilvaniei.

Potrivit ANM, condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina o evoluţie normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare, precum şi a celor de coacere şi maturare la cerealierele de toamnă, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Culturile de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului, îşi vor continua înflorirea, maturitatea în lapte şi ceară (20-100%), precum şi maturitatea deplină (10-70%). La orzul şi orzoaica de toamnă ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.

De asemenea, pe majoritatea suprafeţelor agricole, rapiţa va înregistra coacerea boabelor în silicve (70-100%), maturitatea deplină (10-70%) şi local recoltarea.

În funcţie de data semănatului, la floarea-soarelui se vor semnala înfrunzirea (10-25 frunze) şi formarea calatidiului (10-100%), izolat fiind posibilă declanşarea fazei de înflorire (10-20%). La cultura de porumb se va finaliza formarea frunzei a treia (80-100%), plantele aflându-se predominant la înfrunzire (10-18 frunze) şi apariţia paniculului (10-30%). Sfecla de zahăr îşi va continua formarea rozetei de frunze şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%).

În principalele bazine specializate, cartoful va parcurge creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (10-80%).

Speciile pomicole se vor afla în fazele de creştere a lăstarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.

În cazul viţei de vie din majoritatea podgoriilor va înregistra înfrunzirea, înflorirea, iar la soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor.

Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile efectuării lucrărilor în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc), dar vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...