Sechestrarea unui petrolier britanic de către Iran: armata americană monitorizează din aer strâmtoarea Ormuz

Armata americană a declarat că monitorizează din aer strâmtoarea Ormuz din Golful Persic, după sechestrarea unui petrolier britanic de către Iran vineri, scrie Agerpres.
Economica.net - sâm, 20 iul. 2019, 12:59
Sechestrarea unui petrolier britanic de către Iran: armata americană monitorizează din aer strâmtoarea Ormuz

„Avem avioane de patrulare care operează în spaţiul aerian internaţional monitorizând situaţia din strâmtoarea Ormuz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului central american Earl Brown într-un e-mail trimis dpa.

Între timp, Arabia Saudită a declarat că va găzdui forţe americane în regat pentru a „consolida securitatea şi stabilitatea regională”.

Preşedintele american, Donald Trump, într-o întâlnire cu presa înainte de a părăsi Washingtonul pentru weekend, a subliniat alianţa de lungă durată dintre Statele Unite şi Marea Britanie şi a spus că Administraţia SUA va fi în contact cu Londra.

Trump a mai spus că l-a autorizat pe senatorul Rand Paul, un aliat republican şi un sceptic al războiului, să angajeze discuţii cu Iranul.

Statele Unite au acuzat ţara islamică de atacuri asupra petrolierelor, acuzaţii pe care Teheranul le neagă.

De când Trump a preluat mandatul la Casa Albă în 2017, SUA au exercitat o „presiune maximă” asupra Iranului, inclusiv prin retragerea din acordul nuclear pe care puterile mondiale l-au încheiat cu Teheranul în 2015, scrie dpa.

Arestat vineri pentru nerespectarea codului maritim internaţional de către Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, care a evocat o ciocnire cu o ambarcaţiune de pescuit iraniană, petrolierul Stena Impero, al cărui proprietar este suedez, a fost dus în portul Bandar Abbas (sud), conform autorităţilor portuare ale provinciei Hormozgan, unde se află portul.

Anunţul sechestrării petrolierului sub pavilion britanic a venit la câteva ore după decizia Curţii Supreme din Gibraltar de a prelungi cu 30 de zile reţinerea petrolierului iranian Grace 1, reţinută la data de 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, care au suspectat-o de livrare de petrol Siriei ceea ce constituie o încălcare a sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Damascului.

Teheranul neagă această acuzaţie şi denunţă un act de „piraterie”.

Marea Britanie a denunţat un act „periculos” şi a recomandat navelor britanice să evite această rută maritimă strategică unde incidentele se înmulţesc.

Germania şi Franţa au cerut Iranului eliberarea navei, care are la bord 23 de membri ai echipajului, dintre care 18 sunt de naţionalitate indiană, iar cinci de alte naţionalităţi – filipineză, letonă sau rusă. Autorităţile indiene, filipineze şi letone au declarat că au cerut Iranului să le elibereze cetăţenii.

Strâmtoarea Ormuz este tranzitată de o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...