Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Am finalizat strategia de digitalizare a sistemului sanitar şi suntem pregătiţi să o prezentăm public

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că ministerul de resort a finalizat strategia de digitalizare a sistemului sanitar şi urmează să o prezinte public în perioda următoare, fără a preciza o dată anumel.
Economica.net - joi, 26 nov. 2020, 19:50
Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Am finalizat strategia de digitalizare a sistemului sanitar şi suntem pregătiţi să o prezentăm public

Soluțiile digitale în materie de sănătate și asistență medicală se referă la instrumente și servicii care utilizează tehnologia pentru a îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea și gestionarea problemelor de sănătate. Soluțiile digitale în materie de sănătate și asistență medicală sunt inovatoare și pot îmbunătăți accesul la asistență medicală de calitate sau pot accelera diagnosticarea, dacă, de exemplu, la citirea unei radiografii sau ecografii se utilizează softuri cu inteligenţă artificială care pot detecta rapid şi cu acurateţe foarte mare semnele unei afecţiuni.

„Undeva la începutul verii, am început să adunăm în paralel cu toate activitățile de gestionare a situației cu Sars Cov2, am definit o echipă de specialiști atât în medicină, cât și în soluţii digitale, care a fost compensată pe parcursul lunilor şi săptămânilor viitoare şi care a avut ca misiune definirea unei strategii de e-health care să fie aliniată la demersurile europene.

În acest fel, au fost definite câteva obiective strategice care să dea o direcție foarte clară în care să se dezvolte sistemul de sănătate din România. Cunoaștem cu toții cum funcționează administrația publică, progresele care s-au făcut. Nu e despre ce s-ar fi putut face mai bine, ci este despre ce vom face noi în viitor”, a spus Baciu în cadrul Galei Bursele ANIS.

El a menţionat că „și un sistem de sănătate ca cel românesc care nu este neapărat fruntaș în clasamentele europene s-a evidențiat foarte clar nevoia imperioasă de a dezvolta, de transforma sistemul de sănătate dintr-unul emergent într-unul digital”.

Potrivit oficialului, la acest document au lucrat toate instituțiile din domeniul sănătății, toate instituțiile guvernamentale cu rol în digitalizare, precum şi asociațiile de pacienți și experți din zona comisiilor civile.

Baciu a mai afirmat că „acesta este doar începutul” în contextul în care Uniunea Europeană pune la dispoziţie fonduri consistente pentru implementarea strategiei.

„Acesta este trendul european, acesta este trendul global și acesta va fi trendul și România. Sigur, nu e ca și cum nu e ca și cum curentele până în acest moment au fost contradictorii. Însă, începând din acest moment există și finanțarea necesară pentru a pune în practică toate aceste chestiuni. Există importante resurse și oportunități de finanțare din fonduri europene pe mai multe programe. Motiv pentru care este extrem de important să fim foarte bine pregătiți pentru următorul exercițiu financiar. Rolul Guvernului și rolul Ministerului Sănătății este acela de a crea un cadru prin care acest lucru să se întâmple, de a crea un cadru și de a crea un plan, o strategie, ceea ce noi am făcut”.

Secretarul de stat a spus că au fost făcuţi câţiva paşi în această direcţie şi a dat ca exemplu digitalizarea unor procese în cadrul Direcției de Sănătate Publică, fără să le menţioneze însă.

„Sigur, aici lucrurile au fost luate foarte în spate și a trebuit să facem lucruile încă din mers. Însă atât cât s-a putut s-a făcut. Suplimentar, noi am adoptat și o reglementare săptămâna trecută care practic definește normele de aplicare ale telemedicinei. O parte importantă din mai largul domeniul digital health și vom continua în acest fel”, a explicat Andrei Baciu.

Întrebat de moderator dacă în sistemul sanitar, cadrele medicale sunt mai degrabă o deschise sau mai rezistente față de adoptarea digitală și trecerea în următoarea etapă a medicinii, Baciu a răspuns că orice fel de schimbare poate să vină la pachet cu „un minim de rezistență”.

„(…) însă atunci când avantajele sunt explicate foarte clar și se acordă sprijin în această tranziție de la un fel de a face lucrurile către un alfel de a face lucrurile, totul se întâmplă mult mai rapid, mult mai ușor.

Dar asta ar însemna să ne referim numai la partea birocratică a sistemului de sănătate, a felului de a raporta și de a interacționa practic cu sistemul mai larg, cu autoritățile centrale.

Avantajele reale să știți că sunt în domeniul medicinei practice, în sectorul de interacțiune clinică, în domeniul cercetării. Acolo se pot face avantaje, se pot găsi soluții care fac diferența între viață și moarte de multe ori. Deci cu atât mai mult există o dorință și pot să vă confirm că aceste soluții sau oricine ar avea oricine are o idee de a defini, de a crea un instrument digital cu ajutorul tehnologiilor de care orice fel,să știți că aceste soluții sunt puse la îndemâna doctorilor, al oricărui profesionist din sistemul de sănătate care îşi doreşte şi care are nevoie de aceste ingrediente. Este deci esenţial pentru noi să putem să definim un pachet de soluţii de IT pe care orice profesionist din domeniul sănătăţii să poată să le întrbuinţeze”, a conchis oficialul Ministerului Sănătăţii.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...