Secretar de stat la Justiţie: Ar trebui să reglementăm insolvenţa persoanelor fizice

Insolvenţa persoanelor fizice ar trebui să fie reglementată şi în România, spune Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, iar noul Cod al insolvenţei ar trebui să permită şi cetăţenilor să îşi declare insolvenţa. Moţiu este primul oficial din guvernul Ponta care declară public că susţine o astfel de lege.
Mihai Banita - mie, 03 iul. 2013, 13:08
Secretar de stat la Justiţie: Ar trebui să reglementăm insolvenţa persoanelor fizice

„Părerea mea este că trebuie să avem şi o asemenea reglementare, a insolvenţei persoanelor fizice. Opoziţia care există în acest moment în diferite medii este parţial nejustificată, pentru că printr-o colaborare a tuturor instituţiilor şi organismelor implicate în procesul de reglementare s-ar putea ajunge la o reglementare bună şi eficientă şi în această privinţă. Suntem printre puţinele state, cred că Ungaria nu mai are, însă, spre deosebire de România, Fondul Monetar Internaţional a impus Ungariei să adopte o asemenea reglementare, pe când nouă deocamdată ne-a stopat-o”, a declarat Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, citat de Mediafax.

Declaraţia lui Moţiu, fost judecător la Curtea de Apel Timişoara, a fost făcută în cadrul unei dezbateri privind noul Cod al insolvenţei, desfăşurată la Banca Naţională a României. Secretarul de stat consideră că, cel mai probabil, insolvenţa persoanelor fizice va fi reglementată separat şi inclusă în noul Cod al insolvenţei, care ar trebui adoptat de către Parlament până la sfârşitul anului sau începutul anului viitor.

Prin insolvenţă, persoanele fizice pot să-şi restructureze datoriile şi să se redreseze financiar în cazurile cele mai fericite. Aceştia pot ajunge şi faliţi, caz în care activele deţinute sunt vândute şi datoriile sunt acoperite, în măsura în care există disponbilităţi băneşti. Datoriile care nu pot fi acoperite sunt şterese după o vreme, iar debitorul capătă şansa unui nou început.

În România nu există nicio pârghie prin care debitorul supraîndatorat să îşi uşureze povara, consumatorul român fiind printre cei mai năpăstuiţi din Europa.

Moţiu este primul oficial din guvern care se pronunţă în favoarea unei reglementări a insolvenţei persoanelor fizice, în condiţiile în care guvernul s-a angajat în faţa FMI să nu adopte niciunul dintre proiectele de reglementare a falimentului personal, aflate în diferite stadii în Parlament. FMI a insistat pentru reglementarea insolvenţei personale în mai multe ţări din Europa de-a lungul timpului.

Opoziţia în faţa unei astfel de reglementări vine din partea comunităţii bancare, inclusiv a BNR. Alexandru Păunescu, director adjunct al Direcţiei Juridice din BNR, spune că „acele state care au implementat procedura insolvenţei persoanelor fizice au făcut-o în perioadă de creştere economică, nu în plină criză”. Păunescu mai crede că „reglementarea acestei instituţii, cel puţin pentru moment, nu se impune şi nu este oportună din motive legate de contextul financiar actuale”.

Recent, tot în favoarea sistemului bancar, BNR a intervenit pentru ca o serie de modificări la legea 193/2000 privind clauzele abuzive să fie amânate de la 1 iulie la 1 octombrie, cea de-a doua amânare. Prevederile ar fi permis eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele (preformulate) încheiate între consumatori şi profesionişti, inclusiv bănci, pornind de la cazuri individuale.

Guvernatorul Mugur Isărescu declara recent că impactul ar fi major şi că ar pune în pericol siguranţa depozitelor bancare. Un studiu efectuat de BNR arată pierderi de până la 4,7 miliarde de lei pentru bănci, în cazul în care ar trebui să elimine unele clauze din contacte.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat luni planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Slovaciei, ce cuprinde granturi în sumă totală de 6,3 miliarde de euro, un procent de 43% din această......
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea Rusiei
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea ...
Uniunea Europeană a adăugat luni opt membri ai juntei militare aflate la putere în Myanmar şi patru societăţi care ...
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
Statele Unite s-au alăturat luni Uniunii Europene, Marii Britanii şi Canadei în adoptarea de noi sancţiuni împotriva ...
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
Alocaţiile pentru susţinerea familiei, plătite în aprilie 2021, au totalizat 25,16 milioane de lei, suma medie pe beneficiar ...