Secretarul general a NATO se va deplasa pentru prima dată în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să se deplaseze până la sfârşitul lunii septembrie în Ucraina, această vizită fiind o primă reacţie de la reluarea eforturilor diplomatice ce vizează soluţionarea conflictului din estul ţării, a anunţat luni la Bruxelles ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkine, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 07 sept. 2015, 13:54
Secretarul general a NATO se va deplasa pentru prima dată în Ucraina

În cursul acestei vizite ‘simbolice’, Stoltenberg ar urma să participe la un exerciţiu de apărare civilă, precum şi la o reuniune a Consiliului de securitate şi apărare ucrainean, a afirmat Pavlo Klimkine.

Biroul de presă al NATO nu a dorit să confirme această vizită. Vizitele responsabilului sunt rareori anunţate cu mai mult de trei zile în avans din motive de securitate.

‘Nu se poate spune că este o provocare’ faţă de Rusia, a susţinut Klimkine, ‘în timp ce pe fundal se află agresiunea rusă în Donbass’, a spus el.

Kievul, Washingtonul, UE şi NATO acuză Rusia de susţinerea rebelilor proruşi din estul Ucrainei cu arme şi trupe, cea ce Moscova dezminte categoric.

Relaţiile dintre Rusia şi Occidentali s-au tensionat considerabil de la declanşarea conflictului în primăvara anului 2014 şi după anexarea Crimeii. NATO lucrează pentru întărirea reactivităţii trupelor şi a crescut semnificativ manevrele şi patrulele aeriene şi navale pe flancul estic.

Parisul şi Berlinul desfăşoară de peste un an o tentativă de mediere şi preşedintele francez François Hollande a propus luni liderilor rus, german şi ucrainean să organizeze din nou în septembrie la Paris o nouă reuniune.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a apreciat că acordurile de pace de la Minsk sunt pentru prima dată respectate în estul separatist, după mai mult de cinci zile de acalmie.

Te-ar mai putea interesa și
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe......
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului ...