Secretarul general al NATO: Creşterea cheltuielilor pentru apărare este indispensabilă pentru relaţiile transatlantice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni că este 'indispensabil pentru relaţiile transatlantice' ca membrii Alianţei să-şi majoreze cheltuielile în materie de apărare, aşa cum a solicitat noul preşedinte al SUA Donald Trump, relatează AFP.
Economica.net - lun, 13 mart. 2017, 13:41
Secretarul general al NATO: Creşterea cheltuielilor pentru apărare este indispensabilă pentru relaţiile transatlantice

Stoltenberg subliniază în raportul anual al NATO, făcut public luni, că în 2016 doar cinci state membre au alocat apărării cel puţin 2% din PIB, iar începând din acest an trebuie intensificate eforturile în acest sens. ‘Acest lucru este indispensabil pentru ca legătura transatlantică, fundamentul Alianţei noastre, să rămână solidă’, insistă secretarul general al NATO.

Raportul atrage din nou atenţia asupra dezechilibrului dintre SUA şi restul statelor membre ale Alianţei în privinţa cheltuielilor cu apărarea, într-un context în care noul preşedinte american a făcut apel în repetate rânduri la membrii europeni ai NATO să-şi ‘îndeplinească obligaţiile financiare’, într-o aluzie la pragul de 2% din produsul intern brut.

Conform raportului, cheltuielile militare ale SUA din 2016, în sumă totală de 679 miliarde de dolari, au reprezentat 68% din totalul bugetelor de apărare ale celor 28 de state membre, în timp ce PIB-ul SUA nu reprezintă decât 48% din avuţia naţională cumulată a celorlalte aliate.

‘Modul cum sunt împărţite poverile în interiorul Alianţei încă nu este echitabil’, a punctat Stoltenberg.

În afară de SUA, care au alocat apărării 3,36% din PIB, doar Marea Britanie (cu 2,17%), Polonia (cu 2,01%), Estonia (cu 2,18%) şi Grecia (cu 2,36%) au atins obiectivul asumat în septembrie 2014 de liderii Alianţei Nord-Atlantice, relevă estimările pe anul trecut.

Totuşi, în semn că statele membre au început să investească mai mult în apărare, după ani la rând de reduceri de buget, ‘cheltuielile cu apărarea ale aliaţilor europeni şi Canadei au crescut cu 3,8%, reprezentând o sumă de circa 10 miliarde de dolari’, iar ’23 de ţări aliate şi-au sporit aceste cheltuieli în mod real’, se mai arată în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...