Secretul lui Rareş, geniul noii generaţii de informaticieni. Cum a reuşit un copil din Bistriţa să ia numai aur la olimpiade

La final de „carieră” de olimpic, bistriţeanul Rareş Buhai, care urmează să studieze la MIT, a reuşit să se claseze pe locul II în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, obţinând patru medalii de aur la această competiţie, care tocmai s-a terminat. Despre Rareş Buhai, cel mai performant olimpic român, profesorul său Constantin Gălăţan spune că este absolut genial şi că într-o generaţie întreagă nu mai găseşti aşa ceva.  
Economica.net - Dum, 02 aug. 2015, 16:00
Secretul lui Rareş, geniul noii generaţii de informaticieni. Cum a reuşit un copil din Bistriţa să ia numai aur la olimpiade

Duminică, bistriţeanul Rareş Buhai se întoarce de la ultima olimpiadă din „cariera” sa. Acesta a reuşit să se retragă în glorie, obţinând la Olimpiada Internaţională de Informatică cea de-a patru medalie de aur.

 Cele patru medalii de aur i-au garantat bistriţeanului locul II în Hall Of Fame-ul competiţiei care are loc an de an în Kazahstan. Poziţia fruntaşă de pe panoul de onoare al competiţiei, care reuneşte 324 de competitori din 84 de ţări, este ocupat de Gennady Korotkevich din Belarus. Locul II este împărţit de Rareş Buhai cu polonezul Filip Wolski.
 
„Este o performanţă extraordinară a lui Rareş, fiind a patra medalie obţinută la Olimpiada Internaţională de Informatică. În ceea ce priveşte performanţele României, Rareş poate fi considerat cel mai mare performer de până acum la informatică”, spune profesorul bistriţeanului Constantin Gălăţan.

 De altfel, Rareş Buhai a fost descoperit de către Susana Gălăţan, soţia antrenorului său. Aceasta l-a pregătit în primii ani de gimnaziu. Faptul că Rareş Buhai a început încă din clasa a V-a cu programarea şi că s-a pregătit de atunci pentru competiţii este unul dintre avantajele sale, crede Constantin Gălăţan.

„De câte ori lucrezi cu un copil foarte bun, undeva în colţul minţii speri să ajungă foarte sus. Din păcate un copil ca Rareş nu apare frecvent, nu doar în mâinile unui profesor, ci nu apare într-o generaţie întreagă. Aşa că pot să spun că am avut şi eu un mare noroc, că am avut şansa să lucrez cu el”, completează Constantin Gălăţan.

„Rareş are o capacitate rară de a se automotiva constant pentru competiţii”

Potrivit profesorului care i-a fost alături în ultimii ani şi a muncit aproape cot la cot cu el, Rareş are o capacitate rară de a se automotiva constant şi pe perioade lungi de timp pentru competiţii.

„Capacitatea de a se automotiva şi a depune acelaşi efort pe tot parcursul anului este un mare avantaj. E regulă copiii muncesc foarte mult în apropierea competiţiilor, dar nu cu aceeaşi intensitate pe tot parcursul anului. Pe urmă au fost calităţile sale personale, care au contat foarte mult”, explică Constantin Gălăţan, care nu speră să mai dea peste un asemenea elev în cariera sa de profesor.

 În ciuda efortului susţinut, care se întindea şi pe 6 ore zilnic, profesorul Constantin Gălăţan susţine că lui Rareş Buhai nu i-a fost furată copilăria.

„Am putea să folosim această expresie în cazul celor care sunt obligaţi să facă asta, dar nu în cazul lui Rareş, pentru că el şi-a dorit să facă lucrul acesta, nu a fost împins de la spate. Renunţarea la anumite bucurii, plăceri ale copilăriei, care nu se face în totalitate, este compensată de rezultatele obţinute în competiţii. (…) Rareş nu este o persoană izolată şi închisă, are prieteni, are parte de activităţi extraşcolare, cântă la chitară într-o formaţie, joacă fotbal alături de prieteni”, concluzionează Constantin Gălăţan.

Mai multe pe Adevarul.ro

Te-ar mai putea interesa și
Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare la UE
Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare ...
Republica Moldova ar urma să înceapă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), dar Chişinăul mai are mult de muncă în ce priveşte reforma justiţiei, a declarat joi......
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Mai multe regiuni din Mexic, printre care capitala Ciudad de Mexico, cu cei 9 milioane de locuitori ai săi, au suferit întreruperi ...
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că au fost au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de ...
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, care deţine şi funcţia de preşedinte al Senatului, ...